Skladovací haly v Kosmonosech nebudou, podnikatel Dědek se jich vzdal

26. květen 2020 17:28

Skladovací haly v Kosmonosech, které měly rozšířit areál D+D, nevzniknou. Podnikatel Petr Dědek od záměru ustoupil. Informaci na svém webu potvrdil i Středočeský kraj. Místní proti stavbě protestovali.

"Je to přehodnocení podnikatelského záměru," řekl podnikatel Dědek.

Ministerstvo životního prostředí na začátku roku zrušilo rozhodnutí kraje, že pro posouzení záměru stavby není nutné důkladné vyhodnocení jejího vlivu na životní prostředí, takzvaná velká EIA. Kraj tak musel záměr posuzovat znovu.

Na konci dubna obdržel krajský úřad od Dědkovy firmy žádost o ukončení procesu posuzování záměru. Úřad v květnu posuzování ukončil, haly tak v Kosmonosech nevzniknou. "Jsme rádi, že tahle kauza je u konce. Byla to velmi náročná kauza. Petici proti výstavbě hal adresovanou vedení města Kosmonosy podepsalo 919 občanů města a celkově 1704 lidí," uvedla předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Klenice Milada Vrbová.

Podnikatel chtěl v Kosmonosech postavit další čtyři skladovací haly. Dědek již v Kosmonosech vlastní D+D Park, chtěl ho rozšířit na sousední pozemek. Místní obyvatelé se stavbou dalších hal nesouhlasili, báli se zhoršení dopravy ve městě, vadilo jim i zabrání pole s úrodnou zeminou.

Na konci loňského listopadu se podnikatel Dědek zúčastnil zasedání městského zastupitelstva, kde svůj záměr představil. Stavba hal by městu podle něj prospěla, protože součástí jeho projektu bylo vybudování obchvatu Kosmonos. Podnikatel argumentoval tím, že obchvat odvede kamiony z centra města. Haly měly podle něj sloužit k pronájmu dodavatelům automobilového průmyslu, konkrétně automobilky Škoda Auto. Výši investice Dědek odhadoval na stovky milionů, možná i víc než miliardu korun.

Pozemky, na kterých chtěl Dědek další haly stavět, jsou podle města v územním plánu vedené jako rezerva pro průmyslovou výstavbu. Prostory pro průmyslovou výstavbu v Kosmonosech již došly, jde tak o plochu, kam by se reálně měl průmysl ve městě rozšiřovat. Vlastníky pozemků jsou Kosmonosy i soukromí majitelé. 

zdroj: ČTK
Spustit audio