Sklepení Nového zámku u Lanškrouna: Výzva pro milovníky záhad

10. červenec 2016

Kdysi to byl honosný zámek v evropském stylu. Jeho pohnutou historii dnes připomíná už jen jedna věž. Pod zámkem se ale zachoval celý labyrint podzemních chodeb a sklepení. Stále ukrývají svá tajemství.

Nový zámek stojí na vyvýšenině mezi Lanškrounem a obcí Rudoltice. Veřejnosti je přístupný a prohlídková trasa po „zámečku“ vás zavede i do sklepení. To se kdysi nacházelo se pod celým zámkem, mělo plochu přibližně 2800 metrů čtverečních. Dnes je přístupný prostor asi o 1000 metrech čtverečních. Uvnitř najdete velký sál, původní schodiště, studnu i menší prostory se „strašidelnou“ expozicí.

Pivo, kostry i duchové

Do sklepení se v rámci prohlídky dostanete po točitých schodech, které vedou z jediné zachované části někdejšího zámku. Má tvar třípatrové věže, kdysi šlo ale o nárožní část objektu. Schodiště do podzemí vede asi šest metrů pod úroveň povrchu. Hned na začátku prohlídky vstoupíte do největší sklepní místnosti. Na šířku měří necelých 7 metrů, na délku pak 25 metrů.

Největší sál vznikl probouráním příček menších sklepů. Důvodem bylo to, že po roce 1802 uskladňoval v zámečku ve velkém svoje pivo lanškrounský pivovar. Dodnes jsou ve sklepení dobře vidět odtokové žlaby pro vodu z tajícího ledu, který sudy s pivem ochlazoval. Sklepení bylo také upravené tak, aby se po něm mohly pohybovat pivovarské povozy tažené koňmi.

Čtěte také

Dva sklepy mají zvýšenou klenbu vysokou téměř osm metrů, ve sklepení najdete i zasypané studny. Dobře patrné je původní zámecké schodiště, které do podzemí vedlo. Navštívit můžete také tzv. Sál duchů. V něm na stěnách visí velkoformátové fotografie, pořízené ve sklepení. Hlavním motivem je tajemná hra světla a stínu. Ve sklepení uvidíte třeba i kostru a další desítky let staré kresby na zdech, které v podzemí zanechali někdejší návštěvníci.

Atmosféru ve sklepení umocňují umělí pavouci

Tajná chodba možná existuje

Sklepení Nového zámku není dodnes detailně prozkoumané. Stále v něm existuje několik zazděných prostor a není proto ani vyloučené, že pokračuje i do větší hloubky. Mluví se o existenci dalšího podzemního patra. „Nedávno jsme pozvali odborníky s geologickým radarem. A ten například prokázal existenci šest metrů hluboké místnosti pod současnou podlahou sklepení,“ vysvětluje kastelánka Nového zámku Krasava Šerkopová, která věří, že podzemí ukrývá další zazděné prostory. Věří i v existenci tajné únikové chody.

Krasava Šerkopová zdůrazňuje, že mezi lidmi stále kolují pověsti o tom, že ze Zámeckého vrchu kdysi vedla tajná chodba směrem k Lanškrounu, možná až do Lanškrouna. „Zaznamenala jsem už celou řadu výpovědí pamětníků, kteří kdysi ve sklepení byli, třeba jako malé děti. Dokonce mi dokázali označit zavalený vchod do údajné podzemní chodby. Na podrobnější výzkum ale nejsou peníze, i když je to samozřejmě výzva,“ dodává kastelánka Krasava Šerkopová.

Zámek v plamenech

Zámek na Schlossbergu, Zámeckém vrchu, si nechal vybudovat Adam Ondřej z Lichtenštejna, který se v roce 1684 stal majitelem lanškrounského panství. Stavba podle projektu italského architekta Domenica Martinelliho začala v roce 1700. Třípatrová budova na půdorysu ve tvaru písmene H se stavěla dvanáct let.

Dobová rytina Nového zámku

V každém patře bylo čtrnáct sálů, vyzdobených štuky a nástěnnými malbami. K zámku patřil i rozlehlý park. Dva roky po dokončení stavby ale zámek vyhořel a musel se opravovat. O pět let později zámek zasáhl blesk a opět ho pohltily plameny.

Čtěte také

Třetí osudný požár přišel v roce 1754, kdy shořela celá střecha zámku. O dva roky později dává Josef Václav z Lichtenštejna zámek strhnout, až na levé křídlo. V roce 1802 se torzo zámku mění na hostinec. V majetku Lichtenštejnů zůstává do roku 1945. Pak se ze zámečku stává zemědělská usedlost, v letech 1968 - 70 si v něm zřídili klubovnu skauti. Od roku 1971 objekt nikdo nevyužíval a torzo zámku chátralo, až do roku 2005. Dnes je budova v rukou soukromého majitele. Ve věži si můžete prohlédnout expozici o historii zámku nebo jednu z největších sbírek knoflíků v Česku.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.