Sklípek, kaple kacířů a vlak na zahradě v Cholticích

Choltice jsou městysem nedaleko Pardubic. V okolí jsou známé díky zámku. Ne každý ale tuší, že tady najde i vinný sklípek nebo zahradu, na které jezdí vlak. Choltice mají přibližně tisíc obyvatel a od listopadu 2006 mají status městyse. A jeden z obyvatel tohoto městyse si postavil na své zahradě krátkou železniční trať a také vinný sklípek.

Zámecká lékárna

Na choltickém zámku sloužila chudým už v minulosti lékárna. Podobně jako na Kuksu mají i tady staré lékárnické nádobí. Když přijdete v zimě, tak ale neuvidíte vybavení z cínu. Tomu totiž vadí zima, a tak se musí schovávat do tepla. Lékárna je pojmenovaná po svatém Romediovi. To je světec známější spíš v Itálii, odkud přišli majitelé choltického zámku.

Zámek

Choltický zámek se po letech podařilo otevřít turistům. K vidění je kaple sv. Romedia s vyobrazenými kacíři a pak expozice vodníků a černého divadla. My se vypravíme hlavně do zámecké obory - a to se zahradníkem, který se o ni stará a celá léta se zajímá o historii zámeckého areálu. Teď v březnu je ale zavřeno, na výlet se tam můžete vydat od dubna. Buď jen na prohlídku, nebo třeba na zámecké slavnosti.

Choltice - Zámecké slavnosti 31.10.2010

Vinný sklípek a vlak na zahradě

Rodina Horákových nemá na zahradě jen zeleninu. Tatínek má rád víno, a tak si vybudoval sklípek, kde skladuje víno a s přáteli ho tam občas popíjí. Syn Mirek je nadšenec do vlaků, tak místo řádků s bramborami položil na záhon koleje, vybudoval malou mašinku a kamarády vozí po své vlastní padesát metrů dlouhé trati.

0:00
/
0:00
autor: mkk
Spustit audio