Školám v Pardubickém kraji docházejí antigenní testy. Stát zatím žádné další neposlal

10. květen 2021 13:16

Mnoha školám v Pardubickém kraji začínají docházet zásoby antigenních testů. Rychle se tenčí i základním školám v Pardubicích a Chrudimi. Výpadek v zásobování podle ministerstva školství způsobily komplikace při výběru dodavatele zakázky na pět a půl milionu testů, ten by měl být známý dnes.

Některé pardubické školy si testování dětí v následujících dnech dokáží zajistit, jiné ne nebo s problémy. Například ředitelky základních škol Dubina a Polabiny 2 potvrdily, že by s tím zatím problém být u nich neměl, zásoby testů mají na celý tento týden.

Čtěte také

Několik dalších pardubických základek hlásí, že už na čtvrtek antigenní testy nemají. „Devět základních škol nemá dostatek testů na celý týden z dodávek státu. Testy, které se distribuují dodatečně po krachu tendru, který organizoval stát, se podařilo pokrýt pondělí,“ doplnil náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Ve Svitavách a Ústí je zatím dostatek

Zatím dostatek antigenních testů mají základní školy v Ústí nad Orlicí, i tam se ale zásoby tenčí a příští týden by už podle informací města mohl být problematický. Celý tento týden by měly zásoby vydržet i školám ve Svitavách, jak sdělil mluvčí radnice. Hůř to ale vypadá ve školách v Chrudimi, podle informací městského úřadu by některým mohly chybět testy také už tento čtvrtek.

Testování žáků na covid-19, testy Lepu Medical

Školy, které mají málo testů, by se podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) měly obracet na krajské pobočky Národního pedagogického institutu, kde by měla být rezerva. Některé školy už to udělaly. Zároveň dnes by měl být známý dodavatel státního tendru na víc než 5 a půl milionu antigenních testů, podle posledních informací správy státních rezerv, by měla firma část testů dodat školám nejpozději 17. května.     

Pardubický plán B

Pardubice se na dodávky testů od státu nechtějí podle Rychteckého plně spoléhat. Město proto oslovilo soukromé zdravotnické zařízení, které by mohlo testování pardubických školáků provádět. V případě některých škol už tento čtvrtek.

Poskytovatel městu garantuje, že je připravený zajistit testování na více školách najednou a pomocí komfortnějších testů ze slin, hrazenými ze zdravotního pojištění. První zkouška byla na dvou školách minulý týden a podle Rychteckého se osvědčila. Nutný je ale i souhlas rodičů.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související