Skupina Létající rabín a song Lidožrouti. Emil Orlik - 150 let od narození. Půst 9. avu.

26. červenec 2020

Magazín Šalom alejchem otevíráme songem starým více než sto let. V době epidemie koronaviru se stal hitem na internetu. Připomeneme pražského židovského malíře a grafika Emila Orlika. A vysvětlíme, co obnáší přísný půst, který se váže k 9. dni hebrejského měsíce av.

V magazínu Šalom alejchem komentuje Leo Pavlát půst devátého dne hebrejského měsíce avu. Připomíná, že půst je velice přísný proto, že je připomínkou zničení jeruzalémského chrámu Římany v roce 70. Uvádí důvody, proč vlastně ke zničení došlo a upozorňuje na odkazy k dnešní době.

V magazínu uslyšíte více než sto let starou píseň, která v jazyce jidiš pranýřuje tři lidožrouty: mikroby, bacily a válku. V době letošní pandemie koronaviru povstala z hloubi zapomnění a stala se hitem. Jana Šustová přináší rozhovor s mužem, který ji přebásnil do češtiny, a seznámíte se s její novou nahrávkou v podání skupiny Létající rabín.

Emil Orlik byl pražský malíř a grafik židovského původu, který svým uměleckým stylem patří do proudu vídeňské secese. 21. července uplyne 150 let od jeho narození. Orlik studoval malbu a grafiku na mnichovské akademii a po jejím dokončení v roce 1894 se vrátil do Prahy odkud pak přesídlil do Berlína, kde se stal profesorem Uměleckoprůmyslové školy. V Praze se naučil litografii, v Mnichově barevnému dřevorytu, v Anglii pastelu. V roce 1900 byl v Japonsku a učil se v dílnách dřevorytců a tiskařů kompozici, technice a tisku původních japonských dřevorytů. Historik umění Arno Pařík na Emila Orlika vzpomíná přímo před jeho rodným domem na Starém Městě. Povídala si s ním Terezie Jirásková.

V magazínu uslyšíte také aktuality z židovského světa. Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio