Škvarková bábovka od Jiřiny Horňákové z Ostravy vám provoní domov a potěší v ústech

Díky mletým škvarkům je bábovka vláčná. Čokoláda, skořice a rum zase přidají na vůni a chuti. Je to balzám na duši. S paní Horňákovou jsme si užili pohodové pečení v její domácí kuchyni a poslali její recept do letošního finále.

Ingredience
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 1 lžička mleté skořice
  • 380 g moučkového cukru
  • 300 g mletých škvarků
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g čokolády
  • 250 ml mléka + 3 lžíce
  • 4 lžíce rumu
  • máslo na vymazání
  • mouka na vysypání

Postup

Do mísy nasypeme moučkový cukr spolu s vanilkovým cukrem. Přidáme 6 žloutků a vše společně v robotu vyšleháme do pěny.

K pěně přidáme najemno umleté škvarky, šťávu a kůru z 1 citronu, mletou skořici a 3 lžíce mléka. Směs zamícháme v robotu.

Přilijeme 250 ml mléka a přisypeme mouku a opět vše zamícháme. Během míchání přidáme rum, kypřicí prášek do pečiva a nastrouhanou čokoládu.

Stranou ušleháme sníh ze 6 bílků, který na závěr opatrně vmícháme do těsta.

Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45–60 minut podle druhu formy.

Jiřina Horňáková

Recept na škvarkovou bábovku získala od své sousedky, která ho našla v kuchařce své babičky. Od té doby bábovku peče, protože je moc dobrá.

Kromě bábovky nám paní Horňáková dopředu upekla i skvělé kynuté koláčky s tvarohem a pikantní marmeládou. Užili jsme si pohodové pečení v kuchyni jejího bytu v nádherném domě ve stylu socialistického realismu.

Podívali jsme si i do pokoje, kde skládá s nadšením puzzle. Je to její oblíbená činnost, při které poslouchá i vysílání Českého rozhlasu.

Jiřina Horňáková