Skvrny a rozlámané dlaždice. Pardubice čeká v příštím roce oprava části třídy Míru

27. září 2021

Poničené úseky třídy Míru v Pardubicích nechá radnice v příštím roce opravit. Žulové dlaždice se kývou, někde se připevní a někde se nahradí jiným povrchem.

Problémy s dlažbou se vyskytly už poněkolikáté, s dodavatelskou firmou se město navíc soudí. Nákladná rekonstrukce obchodní zóny, která je zčásti pěší, skončila před šesti lety. „Situace je neúnosná. Je to hlavní třída. Je to výkladní skříň města a měla by být odpovídajícím způsobem upravena,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Některé dlaždice vyčnívají i pět centimetrů nad povrch, což podle něj může být problém hlavně pro cyklisty.

Nejvíc zatížené jsou části u Sladkovského a Pernerovy ulice, kde jezdí auta a vozy MHD. Oprava třídy Míru byla evropským projektem města, záruka už skončila. „Jsou tam ještě autorská práva, s autorem jsme se domluvili. Ve Sladkovského ulici bychom povrch předělali v jízdním pruhu, nahradil by se betonem nebo živičným povrchem,“ řekl Kvaš.

Spor o doplatek stále trvá

Dlaždice by se pak použily jako záložní pro opravy třídy Míru. V úseku z Pernerovy ulice bude možné podle Kvaše použít speciální lepidlo. „Tam uvažujeme, že by se to předláždilo pomocí speciální hmoty, která by zajistila prodyšnost pro vodu, ale dlaždice by se nemohly vyviklat,“ řekl Kvaš.

Čtěte také

Náměstek v příštím roce požádá při sestavování rozpočtu, aby oprava byla zařazená do investic. Město opravilo třídu Míru za evropské dotace, rekonstrukce zhruba za 90 milionů korun skončila v roce 2015. Po pěti letech se začal o ulici starat městský obvod I. S většími opravami pomáhá magistrát.

Kromě toho, že se žulová dlažba viklá, se také hned po dokončení rychle zašpinila. Jsou na na ní mastné skvrny od jídla, které lidé na třídě konzumují, i od motorových vozidel. Město nepřišlo na způsob, jak dlaždice efektivně vyčistit.

Město se soudí o doplatek skoro 14 milionů korun s firmou Syner, která třídu opravovala. Radnice odmítla část ceny, protože podle ní firma některé práce neprovedla. Druhý spor se stavební firmou vede o bankovní záruky, magistrát ji chtěl využít na opravu třídy Míru, soud předběžným opatřením čerpání záruky nepovolil. „Soudy běží dál a asi ještě dlouho budou,“ řekl Kvaš.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související