Slatiňanský zámek shořel, ale jen naoko. Z památky si udělali cvičiště hasiči

8. listopad 2019 11:20
Hasiči zasahují u cvičného požáru na zámku ve Slatiňanech

Blesk, požár a ztracený údržbář, který se nadýchal kouře. Na zámku ve Slatiňanech si hasiči vyzkoušeli černý scénář – co by se stalo, kdyby památka začala hořet. Chtěli si prověřit, jak by se jim ve velmi složitých podmínkách pracovalo. A možná taky ukázat na slabá místa.

Z podkroví zámku ve Slatiňanech pomalu stoupá dým. Kastelán Jaroslav Bušta to z nádvoří sleduje se smíšenými pocity. Ví, že je to cvičení. Že se vlastně nic neděje. Přesto úplně klidný není. „Já to prožívám, jako by to bylo naostro. Požár vnímám jako vůbec tu nejděsivější věc, která by mohla zámek potkat,“ svěří se a jde volat linku 150. Scénář je propracovaný do detailu. Jede se, jako by to bylo doopravdy.

Dole v podzámčí se rozezní siréna. Slatiňanští hasiči jsou tu pár minut od písknutí poplachu. A hned vyrážejí nahoru na půdu. Tu totiž právě polykají fiktivní plameny a někde za clonou kouře je ztracený údržbář, kterého je potřeba zachránit.

Jeden z týmů schovanou figurínu objevil, hasiči se ohlásili veliteli zásahu a začali zraněného oživovat

Kvalitně ztracený údržbář

„Figurína je dost těžká. Takže nám ji tam pomáhali stěhovat chlapi, kteří sem za chvíli dorazí na zásah. Snad ostatním nepoví, kde to přesně je,“ vypráví mi velitel chrudimské stanice hasičského záchranného sboru Petr Drápalík. A po chvilce ještě potichu doplní, že ji stejně přesunuli úplně jinam. Jen tak pro jistotu.

Ale o schválnosti tu nejde. Spíš o majetek v hodnotě stovek milionů korun a nevyčíslitelné historické ceny. Proto je dobré vědět, co dělat, kdyby…

Nekropit. Hasiči během zásahu přivedli vodu ze zámeckého náhonu. Místo zámku z pochopitelných důvodů ale během cvičení kropili zámeckou zahradu

„Památkové objekty jsou špatně dostupné pro techniku, jsou tu složité podmínky zásahu, problém s dopravou vody. Proto je důležité, aby se jednotky s tímhle prostředím seznámily a nacvičily si, jak by případně postupovaly,“ říká Petr Drápalík.

Voda je daleko, není nic vidět

Do akce je zapojených asi čtyřicet hasičů, cisterny i jeřáb. Spletenec hadic začíná asi tři sta metrů pod zámkem u náhonu, odkud se čerpá voda. Přes další přečerpávací stanici se dostane k zámku. A z nádvoří na půdu, kde terén prohledává několik průzkumných týmů. Přes umělou mlhu není nic vidět a podkroví je jeden velký labyrint. Kouř protínají světla baterek a ozývají se charakteristické nádechy z dýchacích přístrojů.

Jeden z týmů schovanou figurínu objevil, hasiči se ohlásili veliteli zásahu a začali zraněného oživovat. Na cestě jsou nosítka. Dostat někoho po úzkých schodech dolů, není zrovna jednoduchá záležitost.  Za chvíli si hasiči venku sundávají masky. Jsou zarudlí a upocení. Ale naštěstí nejde o ostrý zásah.

Podobně velké cvičení by hasiči na zdejším zámku měli mít každých 5 let, kontroly ale provádí častěji. Nejsou to jen zámky, ale třeba i kostely, muzea nebo divadla. A nejčastější prohřešky? „Provozovatelé památek mají občas problém s používáním bezpečnostních tabulek a hasicí přístroje jsou často důmyslně schované,“ říká mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková. Důvod je jasný, červená tlaková lahev v historické komnatě nevypadá úplně dobře.

Spustit audio

Související