Slepota odděluje lidi od věcí, zatímco hluchota bohužel dělí lidi od lidí, říká MUDr. Jakub Dršata

3. březen 2023

Poškození sluchu je neviditelným problémem, který v posledních letech nabývá obrovských rozměrů. Podle údajů Evropské federace nedoslýchavých lidí žije v Evropě okolo 80 milionů lidí, kteří trpí ztrátou sluchu v různé míře. Více než každý sedmý člověk na světě má potom potíže se sluchem. Na vině je nedostatečná nebo nesprávná ochrana sluchu před silnými zvuky.

Jsem velice ráda, že pozvání do naší rozhlasové kavárny přijal MUDr. Jakub Dršata z oddělení ORL Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Jedním z úkolů medicíny je vyšetřit sluch u všech narozených dětí. Jsem velmi rád, že dnešní moderní medicína už to umí.
MUDr. Jakub Dršata z oddělení ORL Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Pokud porovnáte právě sluch například s hmatem či se zrakem, jak jsme na tom se sluchem?
Říká se, že slepota odděluje lidi od věcí, zatímco hluchota odděluje lidi od lidí. Sluch, je základním předpokladem komunikace a vývoje řeči, proto je tak důležité na něj myslet už od samého narození. Když nebudeme mít sluch, nemůžeme se naučit řeč, nemůžeme mluvit a tomu bychom rádi zabránili.

Čtěte také

Pokud se podíváme na to, jak to vypadá v celosvětovém nebo celoevropském měřítku, jak jsme na tom se sluchem a jeho poškozením?
Domnívám se, že Česká republika na tom není vlastně špatně. Když jsme začínali program screeningu sluchu novorozenců, byli jsme nešťastní, že všechny okolní státy kolem nás už ho mají, ale od toho se odvíjí potom i péče o starší děti i dospělé.

V současné době si troufám říci, že Česká republika se nemá za co stydět. Máme velmi dobře propracovaný systém screeningu sluchu novorozenců a dále na něm pracujeme. Je to obrovské dílo naší ORL společnosti a několika lidí, kteří to táhnou, včetně jmenovitě třeba našeho přednosty v hradecké fakultní nemocnici, pana profesora Chroboka.

Čtěte také

Prof. Rozsíval z Oční kliniky nám říkal, že očním lékařům nikdo neunikne, protože v určitém věku se prostě zrak zhoršuje a brýle budete potřebovat. Jak je to se sluchem?
Se sluchem je to, dá se říct, podobné. Mně se ten bonmot líbí a já bych k tomu přidal, že když si přijdete pro brýle, budete chtít dobře vidět. Tak časem si lidé snad přijdou rádi i pro sluchátka, protože sluchadlová technologie dnes umožňuje nevrátit lidi do plnohodnotného života i třeba v pozdějším stáří.

Umožní lidem návrat k poslechu hudby a koncertů, divadla. Zkrátka návrat do společenského života a tím pádem zase zařazení do plnohodnotného života. A to je také jedním z důležitých cílů. Nejen, abychom se dožili vyššího věku, ale abychom si život také užili.

Měli bychom o svůj sluch pečovat a vyhnout se záležitostem, které ho evidentně poškozují. A tím je na prvním místě hluk.
MUDr. Jakub Dršata z oddělení ORL Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Můžeme udělat něco pro to, abychom o dobrý sluch nepřišli?
Samozřejmě. Měli bychom pečovat o svůj sluch. V prvé řadě vyhnout se věcem, které evidentně sluch poškozují a které můžeme nějakým způsobem ovlivnit. A to je především hluk, hlavně explozivní a jednotvárný. To je z nejčastějších škodlivých vlivů na sluch, který zároveň umíme a měli bychom ovlivnit, měli bychom se ho zbavit.

Jsou i další faktory, které ovlivnit třeba nemůžeme, jako je vnitřní onemocnění a podobně. Ale hluk bych určitě jmenoval na prvním místě.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s MUDr. Jakubem Dršatou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související