Slovácká dědina v Topolné připomíná, jak se na venkově žilo a hospodařilo na počátku 19. století

6. červenec 2021

Deset kilometrů od Uherského Hradiště se nachází obec Topolná. Stojí v ní dvě selské usedlosti z počátku 19. století, ve kterých si můžete prohlédnout expozici lidového bydlení. Součástí skanzenu je i sušárna ovoce, udírna a také poměrně slušně vybavená a zachovalá kovárna. Soubor budov patří Slováckému muzeu v Uherském Hradišti.

Dům č. p. 90 je selská usedlost, která má patrovou komoru. Dům byl postaven do tvaru písmene L. Hospodářská část je ukončena výměnkem a kovárnou. Až do konce 30. let tam jako kovář pracoval Karel Navrátil. Většina občanů Topolné si u něj objednávala kovářské výrobky, protože byl velmi zručným a vyhlášeným kovářským mistrem.

Areál usedlosti byl v roce 1996 doplněn o kopii stodoly a v roce 1998 roubenou studnou. V témže roce byla pro veřejnost zpřístupněna i původní kovárna. Kromě té nejsou další interiéry objektu běžně přístupné. Návštěvníkům ale slouží dvorní trakt, který je přizpůsobený pro pravidelná vystoupení folklorních souborů a kapel.

Dům č. p. 93 je také selskou usedlostí s patrovou komorou, hospodářským traktem a výměnkem. Do velké části objektu je možné se na požádání podívat. Návštěvníci v něm najdou expozici lidového bydlení a původní chlévy se zemědělským nářadím. V patře komory si pak mohou prohlédnout soubor předmětů souvisejících s praním a mandlováním prádla. A také expozici rybářství.

V patře komory mohou návštěvníci zhlédnout soubor vybraných předmětů, vztahujících se k praní a mandlování prádla a expozici rybářství

V roce 1994 prošel celý objekt rekonstrukcí. Na původním místě byla pak přistavěna kopie zděné stodoly. Areál zemědělské usedlosti postupně doplnily další drobné stavby: přístřešek stodoly pro velké zemědělské nářadí, sušírna ovoce z nepálených cihel, udírna, včelí úl, vahadlová studna a polní dřevěný kříž. Na pozemku usedlosti byly nakonec vysazeny vybrané staré odrůdy ovocných stromů a dřevin.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio