Slovinsko nabízí víc než jen moře. Zvlášť v období adventu

3. prosinec 2019

Slovinci mají o České republice vysoké povědomí. Opačně to tak ale neplatí. Slovinsko přitom nabízí spoustu krásných míst. A rozhodně se nejedná jen o dovolenou u moře. Tato země skrývá historická města, úžasnou architekturu i zvyky. A Češi jsou tam srdečně vítáni.

Hlavní město Slovinska Lublaň osvítí každý rok v době adventu světla od místních výtvarníků. A každý rok a jiné téma. Je to koncert pro oči. Otevřené zahrádky kaváren a restaurací jsou v zimě samozřejmostí a zvou k adventnímu posezení.

Zahřejí vás tepelné zářiče, ale hlavně místní specialita „kuhane vino“. To je vyhlášené svařené víno. Je zcela jiné, než na adventních trzích v Česku či v jiných městech Evropy. „Skvělou chuť mu dává javorový sirup, koňak, kardamom a černý pepř,“ prozrazuje recept na specialitu novinářka a cestovatelka Pavla Apostolaki.

K dopravě po Lublani poslouží kavalíry

„Je to skrytá perla Evropy,“ popisuje místo Pavla Apostolaki. Město zdobí stavby architekta Josipa Plečnika. Ten se narodil přímo v Lublani. Část svého života strávil také v Praze, kde se podílel na přestavbě Pražského hradu. Poté se vrátil do Slovinska, a z Lublaně, která tehdy vypadala spíš jako vesnice, vytvořil slovinskou metropoli. „Velkou inspirací pro Plečnika byl starý Egypt a samozřejmě antika, staré Řecko, starý Řím,“ říká Apostolaki.

J. Plečnik: hřbitovní areál Žale v Lublani

Díky malé rozloze Lublaně jsou všechny památky pěšky dostupné. V roce 2006 Evropská komise vyhlásila Lublaň Evropským zeleným městem a město pokračuje v nastoleném trendu. Velmi dbá na ekologii. Místní i turisté mohou k dopravě využít kola nebo Kavalíra, vozítko na elektrický pohon.

Pro výjimečné víno jedině do Mariboru

Nejstarší vinná réva na světě roste ve slovinském Mariboru. 400 let starý keř se nazývá Stara trta. „Každý rok dává přibližně 50 kilogramů hroznů,“ říká Apostolaki. V průběhu vinobraní se hrozny Stare trty stříhají a poté se z nich vyrobí cca 25 litrů vína.

Tímto velmi drahým výrobkem jsou poctěné jen významné osobnosti, jako například Bill Clinton, bývalý japonský císař Akihito, Arnold Schwarzenegger nebo Brad Pitt.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.