Slunce tělu prospívá, ale dokáže nám i znepříjemnit život

3. červenec 2015

Nepřiměřené slunění přispívá k rychlejšímu stárnutí pokožky. Kůže vysychá, přestává být elastická a gravitace funguje mnohem více u lidí, kteří se často a rádi opalují. Projeví se to až po letech.

Do jisté míry pomůže kolagenové pití. Pro regeneraci pleti se používají různé druhy kolagenu. Je ale dobré se před jejich požitím poradit s kožním lékařem.

První pomoc při spálení je problematická. Existují nejrůznější chladící krémy, které sice zklidní pokožku, ale spálenou kůži nikdy nevrátí do původního stavu. Varuje pardubická kožní lékařka Iva Žampachová.

Největší problém vidí u pacientů, kteří sedí celý den pod zářivkami v kanceláři a během poledne vyběhnou ven na oběd. V tom případě je velmi důležité chránit se kloboukem a slunečními brýlemi. Sluneční paprsky jsou pro nepřipravený organismus velmi agresivní a škodlivé.

Některé opalovací krémy způsobují alergii

Proto i tady platí nejprve vyzkoušet, zda daný krém bude vyhovovat. Hlavně jemné pokožce malých dětí.

opalování

Co dokáže slunce vytvořit na pokožce

Slunce může způsobit nepřiměřenou pigmentaci například na čele v podobě malých hnědých tzv. stařeckých skvrnek. Někdy se pigmentace objevuje nad rtem a vypadá jako vousek. Někteří pacienti přicházejí do kožní poradny s růžovkou. Tu způsobuje zvětšení drobných cévek na nose a tvářích.

Tyto problémy řeší kožní lékaři hlavně na podzim a v zimě, kdy je sluneční záření nejslabší a nemůže tak ohrozit léčbu. Drobné cévky nebo pigmentové skvrny se odstraňují pomocí laseru, bělících krémů a speciálních karbonových masek. Každý pacient má svůj program ušitý na míru. Ale základem je vždy prevence proti slunečnímu záření.

Tmavé pihy – důvod k návštěvě kožního lékaře?

Podle kožní lékařky Ivy Žampachové prevenci zanedbávají hlavně muži. Ženy jsou na tom mnohem lépe. Důležité je pozorovat hlavně tmavé drobné pihy, které nevystupují z pokožky. Pokud se u takové malé pihy objeví rakovinotvorné bujení, jednoduše se odstraní a tím se zažehnají mnohem horší zdravotní komplikace.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio