Smetanový koláč se švestkami. Dopřejte si kombinaci ovoce a křupavých mandlí
Švestek se urodilo dost. Na řadu přichází vedle kompotů, klevel, povidel a džemů také švestkové koláče. Tento je rychlý, jednoduchý a není třeba vážit, postačí nám hrnek.
- 3 celá vejce
- 2 dl cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl hladké mouky
- 2 dl polohrubé mouky
- 1 dl oleje
- 3 dl zakysané smetany
- 2 lžíce rumu
- 1 kypřící prášek do pečiva
- event. mléko podle potřeby
- 1 kg vypeckovaných švestek
- hrst mandlových lupínků
- 1 KL mleté skořice
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu nebo pečící papír
Vejce, cukr a vanilkový cukr šleháme do husté pěny. Potom přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Zdá-li se nám těsto příliš husté, naředíme ho trochou mléka. Připravené těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem nebo plech vyložíme pečícím papírem. Povrch koláče poklademe půlkami švestek, které posypeme skořicí a mandlovými lupínky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 - 40 minut, až jsou mandlové lupínky růžové. Prochladlý koláč bohatě posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.
Před podáváním můžeme koláč pokapat zakysanou smetanou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.