Smetanový koláč se švestkami. Dopřejte si kombinaci ovoce a křupavých mandlí

Švestek se urodilo dost. Na řadu přichází vedle kompotů, klevel, povidel a džemů také švestkové koláče. Tento je rychlý, jednoduchý a není třeba vážit, postačí nám hrnek.

Ingredience
  • 3 celá vejce
  • 2 dl cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl hladké mouky
  • 2 dl polohrubé mouky
  • 1 dl oleje
  • 3 dl zakysané smetany
  • 2 lžíce rumu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • event. mléko podle potřeby
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • hrst mandlových lupínků
  • 1 KL mleté skořice
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu nebo pečící papír

Vejce, cukr a vanilkový cukr šleháme do husté pěny. Potom přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Zdá-li se nám těsto příliš husté, naředíme ho trochou mléka. Připravené těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem nebo plech vyložíme pečícím papírem. Povrch koláče poklademe půlkami švestek, které posypeme skořicí a mandlovými lupínky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 - 40 minut, až jsou mandlové lupínky růžové. Prochladlý koláč bohatě posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.

Před podáváním můžeme koláč pokapat zakysanou smetanou.

Smetanový koláč se švestkami
Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko