Sníh komplikuje dopravu na jihu Moravy i Zlínsku: stovka nehod a stojící dálnice

16. leden 2018

První letošní vydatné sněžení na jihu Moravy způsobilo vážné problémy v dopravě zejména v okolí Brna a na Znojemsku. Problémy jsou i na Zlínsku, kde havoroval i autobus.

Mezi Ludslavicemi a Kurovicemi na Kroměřížsku se odpoledne srazily autobus a osobní auto. Dva lidé utrpěli při nehodě zranění, sanitky je odvezly do nemocnice. ČTK to řekl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Od 13:00 se podle něj kvůli hustému sněžení staly ve Zlínském kraji desítky dopravních nehod. "Vesměs šlo o ťukance způsobené nedobržděním nebo smykem. Většina nehod se obešla bez zranění," uvedl Jaroš.

Nehody dvou osobních automobilů ztěžují průjezd Zlínskou ulicí v Otrokovicích a na silnici mezi Napajedly a Halenkovicemi na Zlínsku. Bouralo se i v Tečovicích, mezi Zádveřicemi - Rakovou a Horní Lhotou, u Rudimova a v ulici Leoše Janáčka v Pozlovicích v okrese Zlín a také u Stříteže nad Bečvou a Zubří na Vsetínsku.

Podle policistů do dvou odpoledne počet dopravních nehod v Jihomoravském kraji přesáhl stovku. Dálnice D1 v okolí Brna je ve směru na Prahu kvůli několika nehodám neprůjezdná, dálnici D2 na Bratislavu blokuje vzpříčený kamion.

Nehody na 173. kilometru a také na 207. kilometru dálnici D1 zablokovaly krátce po poledni. Policie dopravu odklání přes exit 178 u Ostrovačic a exit 210 u Holubic. Podle hasičů se záchranné složky k nehodám těžko dostávají. "Řidiči jsou neukáznění a nevytvářejí pro nás uličku, kterou bychom mohli projet," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Na 173. kilometru se záchranka ke zraněným vůbec nemohla dostat, nakonec přijela z protisměru a přenesla je přes středová svodidla.

Kolem 170. kilometru se nehod stalo více. "Srazilo se tam šest kamionů, dodávka a dvě osobní auta," popsal jednu z kolizí Mikoška. Hromadná nehoda je podle jeho informací bez zranění.

Další problematická místa na D1 jsou na Vysočině, kde dálnici po poledni v obou směrech po poledni zablokovaly nehody na 99. kilometru. Ve směru na Prahu havarovalo podle prvních informací policie asi deset nákladních vozidel a dvě osobní auta.

Směrem na Brno má policie hlášenou nehodu kamionu a autobusu na 100. kilometru, při této události nejsou zranění hlášeni.

Problémy má i hromadná doprava

Zpoždění ale mohou očekávati i lidé cestující linkovými autobusy. Jihomoravský koordinátor dopravy Kordis vyhlásil kvůli sněžení na silnicích kalamitní stav, na svém webu informuje, že zpoždění je třeba očekávat u všech autobusových linek.

Problémy má i městská doprava ve Zlíně, některé úseky jsou nesjízdné. Nehody policie hlásí z Luhačovic, Zubří nebo Otrokovic. Podle řidičů, kteří zveřejňují svoje postřehy na facebooku, jsou obtížně stoupání ve Štítné, u Petrůvky nebo ze Zlína.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související