Snímkovací speciál v ulicích Pardubic. Co se skrývá ve voze s 18 kamerami?

25. duben 2019 14:10

Mapy.cz letos plánují aktualizovat panoramatické snímky všech krajských měst. Služba nabízí virtuální prohlídky obcí a míst po celé republice, včetně dálnic nebo polních a lesních cest.  Speciální auto, které je vybavené osmnácti kamerami a pořizuje snímky, jezdilo tento týden i po Pardubicích.

Na domluveném místě se setkáváme s posádkou auta a vyrážíme fotit ulice v pardubických Pardubičkách. Po chvíli dojíždíme slepé ulice. „Teď vycouváme zpátky, je to nasnímkované, co pět metrů to udělá 18 fotografií,“ říká Tomáš Janoszewski, technik který auto obsluhuje.

Technik má před sebou notebook a rovnou vidí pořízené snímky i trasu, kudy jet dál. „Teď jsme v Pardubičkách, pak ještě Nemošice a máme Pardubice kompletně hotové. Máme připravené trasy, podle kterých se řídíme. Sedíme v autě dva, řidič a navigátor. Navigátor hlásí doleva, doprava, slepé ulice, jednosměrky a řidič jezdí.“

Na mapě jsou vidět celé Pardubice. Červenou barvou jsou označená místa, která už jsou nasnímaná. Modrou pak ta, kam je ještě potřeba zajet. „Když náhodou jedeme ulicí, kde jsme už byli, systém to pozná a fotky nepořizuje,“ říká Janoszewski. Po krajském městě za několik dní najezdili přes 400 kilometrů.

Janoszewski pořizuje panoramatické snímky České republiky už tři roky. V Pardubicích ho překvapila kvalita silnic. „To už se nám dlouho nestalo, tady jsou opravdu pěkné cesty, protože v některých okresních nebo krajských městech jsou komunikace v havarijním a strašném stavu, ale tady jsou cesty opravdu pěkné.“ Nezapomněl ale zmínit kolony, se kterými se v posledních týdnech musejí řidiči v krajském městě potýkat.

Oko na střeše, srdce v kufru

Na střeše snímkovacího vozu je sférické pouzdro s 18 kamerami a 2 citlivé GPS přijímače, které přesně zapisují polohu a směr pohybu vozu. Srdce je v kufru - na disky putují data přes výkonný počítač, který je napájený vlastní autobaterií. Technik ve voze má k dispozici aktuální záběry ze všech kamer a také mapu, která jasně ukazuje projeté a neprojeté ulice.

Snímky pořizují nejen ze silnic a dálnic, ale snímají také lesní a polní cesty, areály nemocnic nebo zámecké zahrady. „Všude, kam nás pustí a máme povolení vjet,“ upřesňuje technik. Nasnímat Pardubické ulice bylo podle něj díky dobrým klimatickým podmínkám možné za 4 dny.

Mapa Pardubic během pěti dnů zčervenala. Mapy.cz za tu dobu po místních ulicích najezdily přibližně 450 kilometrů

Na autě je koule s kamerami, která je připevněná na střešní zahrádce. O její údržbu se na cestách stará posádka auta. „Máme ubrousky, žebřík a každé ráno čistíme kamery, protože jsou tam různé nečistoty a hmyz,“ říká Janoszewski. Na střeše jsou umístěné také dva GPS lokátory. Veškerá data zpracovává počítač v kufru auta. Při jízdách po krajských městech denně prý pořídí 500 až 700 GB fotek. Při jízdách mimo město je objem dat i 1,5 TB (1500 GB) za den.

Než se snímky objeví na internetu, bude to ještě několik týdnů trvat. Je totiž potřeba zakrýt obličeje lidí i registrační značky vozidel. Snímky navíc pořizuje externí firma, která udělá jen fotky. Jejich další zpracování už záleží na pracovnících společnosti Mapy.cz

autoři: Josef Ženatý , pta
Spustit audio

Související