Snížení hluku a vyšší rychlost. Modernizace železničního uzlu Pardubice začne v srpnu

22. únor 2020

Správa železnic (SŽ) chce v srpnu zahájit rozsáhlou modernizaci železničního uzlu Pardubice. Státní organizace vypsala výběrové řízení na stavební firmu, náklady odhaduje na více než 4,4 miliardy korun.

Práce by měly skončit v říjnu 2024, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Marek Illiaš. V první fázi bude stavba financovaná z národních zdrojů, očekává se však spolufinancování z evropské dotace.

Dky modernizaci se sníží hluk a zvýší se rychlost projíždějících vlaků. Budou moci projíždět rychlostí až 160 kilometrů za hodinu po hlavních kolejích. Cestujícím budou sloužit opravená ostrovní nástupiště s bezbariérovým přístupem, nový orientační systém, staniční rozhlas, výtahy a eskalátory.

Přes lávku na Duklu

K rekonstruovaným nástupištím přibude další, k němuž budou prodlouženy oba nynější podchody. Druhé až páté nástupiště spojí s odjezdovým podchodem eskalátory. Rekonstrukci podstoupí železniční svršek a spodek, zabezpečovací a sdělovací zařízení, trakční vedení, silnoproudá technologie a mostní konstrukce.

Moderní bude také informační a orientační systém. Propojení částí města oddělených železničním koridorem zajistí nová lávka pro pěší, která vyústí v části Dukla.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související