Sobota voní dřevem a zvěřinovými hody. Na Den lesní techniky míří tisíce lidí

11. říjen 2019

Meteorologové na druhý říjnový víkend slibují luxusní počasí. Málokdo vydrží sedět doma. Městské lesy Hradec Králové, které zasahují až do Pardubického kraje, chystají tradiční akci.

„Chceme ukázat veřejnosti, co les obnáší a kolik lidí kolem něj běhá. Propagujeme svou činnost nenásilnou formou,“ říká ředitel lesů Milan Zerzán.

Pily v akci

Den lesní techniky loni zaznamenal návštěvnický rekord. Podle Zerzána dorazilo až 10 000 lidí. Letos by se mohlo číslo ještě posunout. Organizátoři totiž domluvili spolupráci s Festivalem dřeva. „Spojily se s námi Lesy České republiky a lidé uvidí soutěž v timbersportu. Je to taková dřevorubecká show. K tomu bude doprovodný program s řezbáři a další soutěže.“

Městské lesy Hradec Králové pečují o přírodu v okolí krajské metropole

Atrakcí můžete 12. října od 10 do 16 hodin vyzkoušet víc než dost. V akci bude harvestor a vyvářecí souprava, drtič klestu anebo štípačka palivového dřeva. Zjistíte, jak se vyrábí mulčovací kůra. Zajímavý bude i grejdr na stavbu a údržbu lesních cest. Představí se speciální lesní kolový traktor, kováři, rybáři, myslivci, včelaři a podobně.

Stánků by mělo být přes 30 včetně zvěřinového občerstvení. „Bude grilovaný divočák i guláš z dančího, rybí speciality, klobásy, salámy a další. Stanoviště s technikou a doprovodným programem leží po trase od skladu palivového dříví, tedy za psím útulkem v Malšovicích, k bufetu U Vlka,“ popisuje Milan Zerzán. 

Čím se dopravit?

Nejlepší je vyrazit autobusem. Posílená hradecká městská doprava nasadí na linku číslo 9 velkokapacitní kloubové autobusy. Za parkování aut na odstavných plochách motoristé nově zaplatí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související