Sokolníkovi uletěl Messi. Chytil ho až po třech týdnech

8. leden 2021

Mládě orla skalního má na dravce netradiční jméno. Eduard Školoud z Nasavrk je totiž celoživotní příznivec fotbalu. Jako svůj oblíbený klub má Barcelonu, kde právě skutečný Messi hraje. Na konci loňského roku pták svému majiteli dost zavařil.

Messiho si Školoud pořídil ve druhé polovině října a začal ho cvičit. Do té doby byl ve voliéře s mámou. Na začátku prosince jsem s ním už několik dnů létal na volno. Změnilo se počasí a začal víc foukat vítr. Messi zalétnul do lesa a zůstal tam přes noc.

Došly baterky

Druhý den ráno svěřenec nebyl k sehnání. Měl sice na sobě telemetrické zařízení, kterým ho můžu lokalizovat. Vysílačka ale zkolabovala. Následně jsme se až do 20. prosince nepotkali. Měl jsem několik tisíc sdílení na facebooku, oslovil jsem záchranné stanice, sokolníky v okolí, jednotlivé obce v daném regionu, myslivecká sdružení, vyvěšoval jsem letáky a čekal na zprávu, jestli ho někdo uvidí, abych mohl přijet a zavolat ho k sobě.

Když už Eduard Školoud Messiho viděl, nechtěl k němu slétnout. Vazba mezi člověkem a dravcem za ty tři týdny klesla na minimum. Potřeboval jsem vymyslet nějakou lest. Na Štěpána o Vánocích jsem vzal jeho šestiletou sestru a imitoval jsem rodiče. Přivázal jsem mu kus masa v podobě lišky. Pak už jsem ho odchytil. 

Momentálně žijí i sokolníci v nejistotě. V březnu by jim měla začít ukázková sezóna. Ale záleží na vývoji covidové situace. Dravce navíc nemůžete ze dne na den předvádět. Potřebuji je připravovat tak měsíc nebo měsíc a půl před daným vystoupením. Letos nevím, kdy začít. Teď kromě Messiho cvičím ještě sokola loveckého na pravidelná vystoupení v ZOO Jihlava. Ostatní dravci jsou přes zimu posazení ve voliérách, kde se naplno krmí, popisuje.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související