Soleirolia soleirolii, jazykolam, díky kterému se váš domov zazelená

3. květen 2016

Právě květinu s názvem soleirolia soleirolii přinesl do studia na ukázku pardubický zahradník František Hlubocký. Soleirolia soleirolii je totiž babičkovská květina, které se také říká domácí štěstí. Tato drobná rostlina vytváří koberec plný malých, kulatých lístků.

Při vhodných podmínkách přerůstá v dlouhé vodopády zelených lupínků. Rostlina pochází ze středomořských oblastí, kde se jí daří velmi dobře, dokonce se pěstuje místo trávníku. U nás se jí bude nejlépe dařit v pokoji na světlém místě. A nezapomeňte ji zalévat, abych nevyschla. Snad vám přinese do domu štěstí, jak slibuje její název.

Vysaďte kedlubny nebo květák přímo na záhon

Lidé začínají opět pěstovat zeleninu. Jak řekl František Hlubocký, postupně se vrací na naše zahrady. Předpěstované sazenice brukvovité zeleniny se mohou vysazovat na záhony už v dubnu. Zkuste to. Brukvovité rostliny vydrží i mírné mrazíky, ale je třeba je zalévat. Mají rády hodně vody. V tuto dobu vesele sázejte kedlubny, květák, brokolici, zelí, růžičkovou kapustu, hlávkové saláty…vždyť takový salát přímo ze zahrádky chutná úplně jinak, než koupený v obchodě.

Namrznutí květů se dá částečně předejít

Mrazy zničily část úrody meruněk. Přitom se lehkým mrazíkům dá předejít. Stačí postříkat květy přípravkem, který sníží jejich citlivost na mráz. Jsou na to dobré měďnaté přípravky, ale podle Františka Hlubockého je jediný vyzkoušený šampion, který zvýší odolnost o jeden až dva stupně vůči chladu. Na jiných stromech to ale vyzkoušené není. A pozor na postřik měďnatými přípravky na už olistěné stromy, zejména broskvoně. To by je mohlo zničit.

Dotaz posluchačky Jany

Na plodech broskví se nám vloni objevily skvrny v podobě šedého povlaku. Co to je za nemoc a lze jí letos zamezit?

Naprostou většinu ovocných dřevin v posledních letech napadá strupovitost, což je mikroskopická houba. Dá se jí ale zamezit. Stačí postřik proti strupovitosti na ještě malé plody hrušní, jabloní nebo broskvoní. Je dobré postříkat pak ještě znovu za 14 dnů a přípravky proti strupovitosti je lepší střídat, aby si na jeden druh houba nezvykla.

Přemnožená pilatka na Pardubicku

Důležitý je také preventivní postřik na švestky. Na Pardubicku je totiž přemnožená pilatka, která způsobuje opad ještě malých plodů. Dá se tomu ale zabránit postřikem hmyzohubným přípravkem. Jakmile začne švestka odkvétat, je třeba ji důkladně postříkat.

Jiřinám se na Pardubicku daří. Zrodily se přímo v Dašicích

Rododendrony a azalky začínají kvést. Je dobré je hnojit kyselomilnými hnojivy. Před květem i po odkvětu, aby se nám za rok odměnily ještě bohatším květenstvím.

Nasazujeme astry, afrikány a právě v květnu je ten pravý čas na sázení jiřin. Vždyť jiřiny se začaly sázet a pěstovat jako první právě na Pardubicku, konkrétně v Dašicích. Stačí zasadit jejich hlízy do zeminy a čekat, až vykvetou. Jsou to velmi nenáročné rostliny, které potřebují jen světlé místo ke svému růstu. Kvetou od července až do zámrazu, jsou velmi otužilé a obejdou se bez speciálních živin.

autor: jsl
Spustit audio