Solitérní stromy i koňská spřežení zdobí anglický park Mošnice u Kladrub nad Labem

15. únor 2016
Česko – země neznámá

Na dohled od chvaletické elektrárny směrem na Kladruby nad Labem se nachází krásný park. Říká se mu Mošnice, nebo také V Mošnici. Jde o 60 hektarů luk osázených mohutnými, samostatně stojícími stromy. Už přes sto let slouží jako místo pro vyjížďky na koních z nedalekého kladrubského hřebčína.

Pokud o parku nevíte, minete ho. Od hlavní silnice se totiž musíte vydat pěšky alejí lemovanou kanadskými červenými duby. Po mostku přejdete slepé rameno Labe a za první houštinou se vám při dobrém světle zastaví dech. Otevře se před vámi krajina širokých luk a majestátných buků, dubů a lip.

U mostku je informační tabule s dobovými i novějšími fotografiemi. Dozvíte se tam největší zajímavosti z okolí. Třeba to, proč se park jmenuje Mošnice.

Pověst říká, že v těchto místech tábořila kdysi vojska Jana Žižky. Jídlo si tenkrát vojáci nosili v plátěných mošnách. Když husitská vojska odtáhla, zůstaly po jejich ležení jenom haldy prázdných mošen.

Návrat vzácných druhů

Zdejší krajina se po regulaci Labe změnila. Původní koryto řeky se pozvolna zanášelo a nenávratně mizelo. Proto byla v roce 2006 slepá ramena odbahněna a oživena stálým přítokem z Opatovického kanálu. Mošnici se postupně navrátil i anglický duch solitérních dřevin, kterou v minulosti narušovala nevhodně plošná výsadba smrkových porostů.

Solitérní stromy v Mošnici dávají parku anglického ducha

Do parku se pomalu vrací také vzácné živočišné druhy. Na kmenech mohutných dubů můžete spatřit na slunci se vyhřívajícího našeho největšího brouka roháče obecného. V kobylincích hledá potravu dudek chocholatý a množství klidné i tekoucí vody láká volavky a ledňáčky.

Na loukách jsou postaveny přírodní překážky pro koně. Na projížďky i trénovat sem chodí z nedalekého hřebčína. Je to pastva pro oči i duši. Kladrubští koně do parku patří odjakživa. Pokud tedy hledáte klid a široký prostor volné přírody, je starý anglický park Mošnice tím správným místem.

autor: KSA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.