Soňa Šplíchalová: Péče o tělo začíná péčí o nohy! Procvičujte své nohy, ony vám to vrátí

17. leden 2020

Odhaduje se, že asi 60 až 80 procent populace trpí někdy během života bolestmi zad a u poloviny z nich jde o opakující se bolesti. Posilujme své zádové svalstvo. Vypěstujeme si automatismy, které budou držet naše tělo za nás. Nohy odrážejí celkovou vitalitu organismu, jak se cítí vaše nohy, tak se cítíte celkově ve svém těle. 

Lektorka cvičení pilates Mgr. Soňa Šplíchalová dobře ví, o čem mluví. Radioporadna z rozhlasové kavárny.

Čtěte také

Správné držení těla začíná už postavením chodidel, pokračuje přes nastavení kotníků, kolen, postavení kyčlí a správnou polohu pánve. Dále pak navazuje zakřivení páteře, umístění lopatek, optimální pozice ramen, krku až po temeno hlavy a její vlastní posazení na krku.  

Dobrá péče o nohy se vyplácí po celý rok. Nohy si často uvědomíme, až když začnou bolet - ať již ze zdravotních důvodů, či kvůli použití nevhodné obuvi. Případně vás může ještě rozhodit „kuří oko“, popraskané paty a různé mozoly, otlaky, deformující se klouby, plísně či křečové žíly.

Líná nožka = v botě vložka

Naše tělo pracuje jako celek. Špatné postavení chodidla ovlivňuje i další části, a proto bychom chodidlu, nožní klenbě a nohám vůbec měli věnovat zvýšenou pozornost.

Na chodidlech začínají a zase končí svalové řetězce a nervová vlákna vedoucí skrze celé tělo. Nachází se zde spousta akupresurních bodů.

Správné postavení chodidel a jejich funkce jsou proto velmi důležité. Jejich aktivace a nastavení ovlivňuje v lidském těle řadu na sebe navazujících procesů. Pokud nebude fungovat chodidlo, nemusí fungovat ani jiná část těla, kterou pak ve výsledku vnímáme jako problematickou.

Prsty a kotníky

Střídavě propínáme a naopak přitahujeme špičky. Co nejvíce roztáhneme všechny prsty od sebe a střídavě přitahujeme palec směrem k sobě a ostatní prsty od sebe. Potom to otočíme. Palec dolů a prsty nahoru.

Protažení prstů a nártů

Čtěte také

Posaďte se na židli, bosá chodidla na podlaze. Zvedejte paty a držte prsty pět sekund rovně na podlaze. Pak postavte chodidla na špičky prstů a držte. Nakonec ohněte prsty k plosce chodidla a opět chvíli setrvejte. Vraťte se na začátek a celé cvičení desetkrát opakujte.

Toto cvičení se doporučuje lidem trpícím křečemi prstů nebo kladívkovitými prsty a jako zahřívací cvičení pro posilňující cviky.

Protahování palců

Oba palce spojte silnou gumovou páskou, odtáhněte je od sebe a držte 5 sekund. Opakujte desetkrát. Toto cvičení prospívá lidem s vbočenými palci, ulevuje křečím prstů a zpevňuje svaly.

Cvičení chodidel s ručníkem

Před nohy na podlahu položte malý ručník a zvedejte ho pomocí ohnutých prstů. Opakujte pětkrát. Zvyšte váhu ručníku tak, že ho zatížíte na opačném konci knihou nebo závažím.

Toto cvičení je výborné proti křečím prstů a bolesti v bříšku chodidel, posiluje velké vnější svaly a nožní klenbu.

Soňa Šplíchalová: Péče o tělo začíná péčí o naše nohy - protahování svalů lýtka

Zvedání kuliček

Rozložte na podlaze 16 až 20 kuliček. Postupně je prsty po jedné zvedejte a nohy střídejte, dokud neposbíráte všechny kuličky.

Cvičení tonizuje šlachy a vazy, separuje a protahuje malé svaly - podobně jako zvedání volných závaží v kulturistice.

Posilování svalů

Postavte se na knihu nebo schod tak, aby prsty obou nohou přečnívaly přes okraj. Pak je pevně ohněte dolů, držte několik sekund, pevně ohněte vzhůru opět na několik sekund. Opakujte desetkrát.

Ovládání prstů

Posaďte se nebo si lehněte s nohama nataženýma před sebe. Chodidla mějte v pravém úhlu k podlaze a snažte se co nejvíce roztáhnout prsty. Pak zkuste jednotlivé prsty ohýbat. Opakujte desetkrát.

Zpočátku vám bude cvičení připadat nemožné, proto zbylé čtyři prsty přidržte rukou.

Soňa Šplíchalová: Péče o tělo začíná péčí o naše nohy - protahovač palců na tzv. haluxy

Kroužení chodidly

Posaďte se nebo si lehněte s nohama nataženýma před sebe. Jedním chodidlem opisujte s co nejvíce prohnutou klenbou široké kruhy směrem ven. Proveďte desetkrát. Pak udělejte 10 kruhů směrem dovnitř. Procvičte obě nohy.

Toto cvičení zlepšuje tvar chodidla a posiluje a zeštíhluje kotníky.

Soňa Šplíchalová hostem Lady Klokočníkové: Péče o tělo začíná péčí o naše nohy

Posilování klenby

Podložte na podlahu před chodidlo váleček a rolujte jím po celé délce plosky. Válejte dozadu a dopředu desetkrát a soustřeďte se zejména na klenbu. Procvičte každou nohu. Cvičení také odstraňuje únavu a křeče.

Celou radioporadnu s Mgr. Soňou Šplíchalovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související