Soud projednává případ poškození chladicí věže chvaletické elektrárny

19. leden 2021 12:50, aktualizováno

Okresní soud v Pardubicích dnes začal projednávat případ pěti aktivistů spolupracujících s organizací Greenpeace. Jsou obžalováni z poškození chladicí věže elektrárny ve Chvaleticích v roce 2016 a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

Aktivisté odmítli dohodu o vině a trestu, i když uznali, že při svém protestu nechtěně způsobili škodu na zařízení. Nesouhlasili ale s tím, že elektrárně způsobili poruchu, elektrárna byla v době protestu mimo provoz. Aktivisté již uhradili škodu ve výši téměř 560 000 korun.

Čtěte také

Podle jednoho z obžalovaných, Roberta Hrdiny, je trestní stíhání účelové, elektrárna se tak snaží zastrašit své odpůrce. „Nic jsme poškodit nechtěli,“ řekl Hrdina. Podobně se vyjadřovali další obžalovaní. Domnívali se, že škody na chladicí věži jsou jen nepatrné a jejich jednání bude možné hodnotit maximálně jako přestupek.

Při obdobných akcích v minulosti se žádné trestní stíhání nevedlo. Uvedli, že k protestu si cíleně vybrali období, kdy elektrárna byla kvůli opravám a odstraňování následků požáru mimo provoz. „Kdybychom chtěli elektrárnu poškodit, měli jsme k tomu spoustu jiných příležitostí,“ řekl další z obžalovaných Petr Kucka.

Několik dní na věži

Aktivisté v říjnu 2016 obsadili chladicí věž elektrárny na protest proti povolení k její modernizaci a tím prodloužení jejího provozu do roku 2030. Za pomoci horolezecké techniky na věž slanili a navrtali do jejího opláštění kolem stovky děr, poté na ni ukotvili a rozvinuli transparenty.

Uvnitř chladicí věže odpálili několik dýmovnic, aby vizuálně znázornili exhalace z elektrárny. Podle elektrárny tím věž znečistili. Protestní akce se zúčastnilo i dalších šest aktivistů ze zahraničí. Jejich trestní stíhání se koná samostatně.

Aktualizace: Okresní soud v Pardubicích dnes vyslechl obžalované a soudního znalce a následně odročil líčení na 27. ledna.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související