Soud znovu zamítl žalobu zbrojaře na hejtmana Netolického

18. leden 2019

Odvolací soud v Pardubicích pravomocně zamítl žalobu na ochranu osobnosti, kterou podal majitel společnosti Multiagro Martin Rudolf proti hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému (ČSSD).

Rudolf se domáhal omluvy a zadostiučinění sto tisíc korun za to, že jej Netolický na setkání s obyvateli města Králíky v prosinci 2015 nepřímo označil za „gaunera“. Soud se ztotožnil se závěry Okresního soudu v Ústí nad Orlicí, podle nějž Netolický vyjádřil hodnotící soud, což není nepřijatelné. Jde o vyjádření postoje mluvčího, kdy nelze prokázat pravdivost výroku.

K samotnému výrazu měl ale soud připomínky. „Gauner je hraniční, značně pejorativní výraz, takové výroky by ze strany osob v postavení žalovaného neměly padat na veřejnosti,“ řekl soudce Radek Kopsa.

Hejtman použil slovo gauner v souvislosti s přechováváním zbrojního materiálu ve skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta bez příslušných povolení. Objekty bývalého zemědělského areálu se Rudolfovi podařilo teprve později rekolaudovat, tedy uvést jejich stav do souladu s účelem využití.

Obviněný zbrojař Rudolf skladoval semtex v kravíně. Případ žene k Nejvyššímu správnímu soudu

03821538.jpeg

Déle než rok se s úřady přel o rekolaudaci skladů. V objektech, které byly schválené jako kravín a zemědělské objekty, totiž zbrojař Martin Rudolf podle policie skladoval mimo jiné semtex a perunit. Když úřad rozhodl, že areál ve Slatině musí být vyklizen, podal odvolání. Narazil s ním ale nejen na krajském úřadě, ale následně i u soudu. A nyní se rozhodl, že věc požene až k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle jeho názoru totiž úřady chybovaly.

Úřady při kontrole v roce 2015 zjistily, že z pěti prověřovaných objektů byl jeden zcela vyklizen, ve čtyřech byly skladovány zbraně a střelivo bez příslušného kolaudačního rozhodnutí. Policie ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu.

Podle Rudolfa zabavila asi 20 tun materiálu, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Policie navrhla Rudolfa obžalovat z nedovoleného ozbrojování, později bylo stíhání zastaveno.

Podle soudů měl Netolický pro svůj názor reálný podklad. Případ byl v roce 2015 medializován, s Rudolfovými firmami Zelený sport a Multiagro Slatina byla zahájena správní řízení a později musel zaplatit několik pokut od Báňského úřadu i krajského úřadu. Výhrady k jeho skladu měly i stavební úřady ve Vysokém Mýtě a Holicích.

Rudolf v minulosti vedl s úřady a hejtmanstvím dlouhodobý spor, který přešel až do osobní roviny. Na webových stránkách svých firem zveřejňoval posměšné texty a ironicky komentované fotografie hejtmana.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související