Soud znovu zpřísnil rozsudek v kauze Bohemia. Hotel je zavřený už 10 let

29. březen 2022 07:41

V kauze přestavby Hotelu Bohemia padly přísnější tresty. Budova v centru města zůstává zavřená už deset let. Na její rekonstrukci získali tehdejší vlastníci evropské peníze, ale nikdy ji nedokončili. Podle obžaloby se dopustili pokusu o dotační podvod a to také Vrchní soud v Praze potvrdil.

Na přestavbu hotelu měli tehdejší vlastníci slíbenou dotaci 43 milionů korun, měli za to postavit celé nové křídlo nebo kongresový sál. Práce ale zastavila policejní razie. Podle obžaloby se investor domluvil s technickým dozorem a dodavatelem stavby, že si nechají proplácet věci, které se ve skutečnosti nedělaly. Obviněným soud nově zpřísnil a prodloužil podmíněné tresty, firmám vyměřil pokuty skoro šest set tisíc korun a padly i několikaleté zákazy činnosti v oboru.

Dohodu brzdí parkoviště

Původní vlastníci se krátce po začátku kauzy hotelu zbavili. Nový vlastník s městem už několik let jedná o tom, že stavbu dokončí a hotel otevře. Chce ale ústupek. Město trvá na stavbě podzemního parkoviště, majitelé nabízí jen levnější povrchové s nižší kapacitou. Dohoda už měla být na stole, ale smlouva pořád neexistuje.

Možná trochu překvapivá cesta by byla, že hotel koupí město. Majitelé ho údajně nabízejí za cenu kolem třiceti milionů korun. To je ale zatím spíš vize, radnice se zatím drží oficiálního odsouhlaseného kurzu. Tedy dohodnout se na podzemním parkovišti, na které by mohlo přispět i město.

A podle místostarosty Chrudimi Pavla Štěpánka (Piráti) je čas určit konečný termín pro dohodu. Mělo by to být do konce příštího roku, a pak případně vypovědět smlouvu o pronájmu pozemků před hotelem, které městu patří. Chrudim by pak mohla jít do stavby parkoviště sama, nezávisle na tom, co s hotelem bude.

Spustit audio

Související