SPD tlačí na Merkelovou, bavorský ministr financí zvažuje zavření hranic

18. leden 2016

Německá sociální demokracie (SPD) zvyšuje tlak na kancléřku Angelu Merkelovou. Strana, která je součástí koaliční vlády, žádá kancléřku, aby předložila výsledky své uprchlické politiky. Se svými návrhy přicházejí i politici z bavorské CSU. Tamní ministr financí Markus Söder například v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel znovu nadhodil možnost zavření hranic. Vládní strany zpřísňují zákony a chtějí omezit příliv migrantů. Zatím ale do Německa stále přichází 3000 až 4000 uprchlíků denně.

Šéf SPD Sigmar Gabriel na tiskové konferenci po zvláštním zasedání předsednictva strany uvedl, že nadále podporuje Merkelovou v tom, že je potřeba ochránit vnější hranici a zlepšit podmínky v uprchlických táborech kolem Sýrie, aby migranti neměli potřebu odcházet do Evropy.

Místo spontánní imigrace je také podle SPD třeba dobrat se k pevně daným počtům uprchlíků, které Evropa bude schopna a také ochotna přijmout.

Sociální demokracie je ale nervózní a chce vidět hmatatelné výsledky toho, co kancléřka slibuje, a ty zatím podle SPD vidět nejsou.

V Berlíně se dnes sešlo i předsednictvo křesťanských demokratů (CDU), tedy strany Angely Merkelové.

Před novináře předstoupil generální tajemník Peter Tauber, který oznámil, jaké summity a jaká jednání se budou v nejbližší době konat. Ty mají přispět ke snížení přílivu uprchlíků.

CDU chce ve vládě prosadit, aby Maroko, Alžírsko a také Tunisko byly prohlášeny za takzvané bezpečné země, což je reakce na vývoj posledních několika měsíců.

Do Německa totiž přichází stále více migrantů ze severní Afriky, kteří nemají prakticky vůbec žádnou šanci azyl získat, ale u kterých je velmi těžké je deportovat zpět do rodných zemí, protože je odmítají přijmout. Tímto opatřením by se měl celý proces velmi zjednodušit.

autoři: Pavel Polák , sib
Spustit audio