Spor o mzdy v Backer Elektro bude řešit mediátor

5. únor 2019 09:30

Mzdová jednání ve společnosti Backer Elektro CZ v Hlinsku na Chrudimsku bude s odbory a vedením řešit prostředník. Zatím se obě strany samy nedokázaly dohodnout. Ve firmě je od začátku ledna stávková pohotovost. Odbory trvají na větším zvýšení mezd, než navrhuje zaměstnavatel.

„Pokud se strany nedohodnou napřímo u kulatého stolu, podle zákona o kolektivním vyjednávání jim pomůže prostředník. Odbory nás požádaly o nominaci mediátora, je samozřejmě v našem zájmu situaci co nejdřív vyřešit,“ řekl generální ředitel podniku Jan Lesný.

Ve firmě stále trvá stávková pohotovost. Stávkovat zaměstnanci ještě nemohou. Nejsou splněné zákonné podmínky. Když selže kolektivní jednání, nejdřív se pokusí o nápravu mediátor. Firma odborníka, které registruje ministerstvo práce a sociálních věcí, využívá poprvé, řekl Lesný.

Topná tělesa z Hlinska

Závod v Hlinsku je součástí švédského koncernu NIBE Industrier AB působícího v několika zemích Evropy. V České republice má tři závody, v Hlinsku zaměstnává kolem 300 lidí. Vyrábí různé typy topných těles.

Poslední schůzka odborů s vedením v pátek 1. února byla neúspěšná. Vedení firmy navrhlo 12 až 16 procent navíc k současným mzdám, řekl ČTK Lesný. Odbory požadují plošných 15 procent. Podle nich lidé berou 14 000 až 16 000 korun hrubého měsíčně, mzdy zaměstnanců přesahují minimální mzdu jen o pár stokorun, uvedli odboráři.

„Majitel, švédský nadnárodní koncern NIBE, by měl přehodnotit svůj dosavadní postoj k nízkým až dumpingovým mzdám v Hlinsku, které jsou oproti regionálnímu průměru v Pardubickém kraji ve stejném odvětví více než o třetinu nižší,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda OS KOVO Tomáš Valášek. Podle jeho informací dostávají zaměstnanci ve Švédsku 39 eur na hodinu, v Hlinsku mají pracovníci v přepočtu hodinovou mzdu 6,30 eura.

Konec levné práce

Na videu zveřejněném 17. ledna na YouTube zaměstnanci firmy Backer Elektro CZ hlasitě protestují. Troubí na vuvuzely, točí řehtačkami a volají „Konec levné práce“. Pracovníci tímto vyjádřili podporu odborům při kolektivním vyjednávání. V závěru záznamu přichází odborářka Alena Šírová a konstatuje, že se opět vyjednavači nedohodli.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související