Sportovní areál na Dukle bude mít francouzský střih

9. listopad 2016

Mezinárodní soutěž pardubická Dukla sportovní vyhráli architekti z Paříže. Porota jejich návrh vybrala jako nejlepší z dalších jednadvaceti, do soutěže se přihlásily architektonické týmy třeba z Velké Británie, Německa, Holandska Taiwanu, Číny, USA nebo Portugalska.

Architekti měli za úkol vyřešit celkovou podobu sportovního komplexu s atletickou halou a běžeckým oválem a dalšími velkými tělocvičnami pro gymnastiku, bojové a míčové sporty a zázemím.

V porotě byli jak politici z vedení města, tak nezávislí architekti z několika zemí, třeba předsedou byl Saša Begovič z Chorvatska. Francouzům se podařilo nejlépe splnit zadání města, tedy aby měl areál jakýsi centrální bod, náměstí, ze kterého budou všechna sportoviště přístupná. To je údajně pro provoz nejefektivnější.

Finální podoba sportovního areálu na Dukle podle vítězného návrhu

Pařížský ateliér také nejlépe včlenil stadion do stávající zástavby, celý moderní komplex bude z materiálů šetrných k životnímu prostředí.

Od projektu ke stavbě? Běh na dlouhou trať

Představitelé radnice od začátku soutěže upozorňovali na to, že stavba sportoviště bude záležitostí deseti, patnácti let, proto také i po architektech chtěli vyřešit jednotlivé etapy výstavby. Každopádně jako první by měla vyrůst právě atletická hala za 300 milionu korun, tam by mohly práce začít za dva roky.

Vizualizace nového sportovního areálu na Dukle podle vítězného návrhu

Další fáze budou záležet na tom, jak se v budoucnu komunální politici a zástupci sportovních klubů dohodnou a jestli seženou peníze. Radnice se bude snažit hledat různé dotace nebo spoluúčast třeba právě sportovních organizací nebo Pardubického kraje.

Ovál, velká tribuna i gymnastická tělocvična

Cílová podoba je atletická hala s 200metrovým oválem a kapacitou hlediště minimálně 500 míst, multifunkční sportovní hala pro více než 2500 diváků, gymnastická tělocvična, sály pro úpolové sporty, posilovna, vnitřní běžecký okruh. Stávající nafukovací hala by měla být přestavěna na halu pro míčové sporty a nebude chybět ani nové zázemí pro venkovní atletické hřiště.

Vítězné návrhy si můžete prohlédnout v Galerii města Pardubic na výstavě, která trvá do 20. listopadu.

autor: ba
Spustit audio