Sportovní hala v České Třebové se otevře rok po pádu střechy

22. prosinec 2017 12:30

Zhruba rok po pádu střechy se znovu otevře veřejnosti sportovní hala v České Třebové. Střecha se zřítila letos 14. ledna a slavnostní znovuotevření je naplánováno na 11. ledna 2018.

Stavební firma dokončuje práce, postupně předává části stavby ke kolaudaci, řekl ČTK hejtman Martin Netolický (ČSSD). Na otevření se chystá basketbalový zápas mezi Pardubicemi a Ostravou a naplánovány jsou ukázky místních sportovních klubů.

„Od ledna bude zkušební provoz, od února nabídne plný provoz. Hala budou sloužit i veřejnosti, sportovním oddílům, klubům i pro zápasy," řekl Petr Slívko, zástupce ředitele Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové.

Policie zahájila trestní stíhání kvůli zřícené střeše haly v České Třebové

Odklízení trosek zřícené střechy v České Třebové

Policie zahájila trestní stíhání kvůli pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Ta se zřítila v polovině ledna při florbalovém turnaji. Uvnitř bylo asi osmdesát lidí, všem se podařilo utéct ven.

Střecha spadla letos v lednu při florbalovém zápase několik dní po kolaudaci. V hale bylo 80 lidí, všichni ale stihli utéct. Policie pak v létě obvinila dva lidi z obecného ohrožení z nedbalosti. "Vyšetřovatel směřuje případ k ukončení. Poté ho předá státnímu zastupitelství. Nikdo další obviněn nebyl," řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Nyní má střecha nově podle návrhu několika nezávislých statiků plnostěnné vazníky namísto předchozích příhradových. Také se zvýšila užitná výška ze 7,5 metru na devět metrů. Kromě toho generální dodavatel Profistav Litomyšl musel zajistit opravy palubovky, světel, elektroinstalace, ozvučení i vzduchotechniky.

Pardubický kraj objekt nechal postavit za 58 milionů korun. Celková škoda podle posledních propočtů dosáhla 20,5 milionu. Největší část - 15,9 milionu - tvoří poškození stavební části haly a zbytek připadá na vybavení či ušlý zisk za nájem. „Souhlasili jsme s tím, že zaplatíme vše, co souvisí se změnou projektu, tedy vazníky, všechno ostatní jde na úkor generálního dodavatele a jeho pojistky,“ řekl hejtman.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio