Správně zalít se musí umět. Není to jen tak, že něco vezmu a kytce naliju, říká zahradník Hlubocký

21. srpen 2021

Jak zachránit zvadlé kytky po návratu z dovolené vám poradí zkušený zahradník František Hlubocký. Jeho rady a tipy v naší radioporadně.

Čtěte také

Zalévání je jedna z nejtíž naučitelných zahradnických prací. Pokud odjíždíme na dovolenou na týden, tak se skoro nic neděje. Protože každá rostlina je od přírody vybavena a připravena přežít kratší dobu sucha. A je to lepší, než ji přelít.

Takové to namáčení do lavoru s vodou, kde má kytka takříkajíc "nohy ve vodě", vede spíš k tomu, že kořeny uhnijí a kytička zahyne. Potom je už těžká cesta zpátky.

Takže já spíš doporučuji, pokud to jde, odstavit kytky od oken, pokud jsou těsně za záclonou, aby na ně nepražilo přímé sluníčko. Dám jim normální talířky, které patří pod květináč, a do nich nalít trochu vody. Pokud tedy nemáme babičku nebo někoho, kdo by se nám na kytky skočil podívat.

Čtěte také

Pokud odjíždíme na delší dobu, třeba na tři týdny, existují různé vychytávky. Například klasická vodou naplněná PET láhev, kterou obrátíme hrdlem vzhůru a uděláme to tak, aby z ní jen občas ukáplo trochu vody. Láhev umístíme do květináče a takový přísun vlády už stačí, aby květina vydržela.

Můžeme také před odjezdem odstřihnout případně květy, které rostlinu vysilují. Nebo horší spodní listy, které odpařují vodu. Necháme v květináči jen co je zdravé a co chceme zachovat. Uděláme rostlině dobře a s vodou to vůbec nebudeme muset přehánět.

Zahradník František Hlubocký

Celou radioporadnu se zahradním rádcem Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související