Sprejeři mají v Pardubicích další plochu, kde můžou legálně malovat

10. únor 2018 07:45

Někdy je to marný boj. Sprejerům občas není svatá ani nová fasáda nebo autobusová zastávka. V Pardubicích proto tvůrcům graffiti rovnou vyčlenili samostatné plochy, kde smí legálně tvořit a malovat. Úplnou svobodu jako v plenéru ale nemají, povinností sprejerů je každou takovu akci nahlásit dopředu úřadům i policii.

„Tohle se mi líbí, ale pokud tam jsou nesmysly, které nemají hlavu ani patu, tak to je hrozný,“ myslí si paní Eva, která prochází železničním podchodem v jedné z okrajových částí Pardubic. Právě tady pod kolejemi mají sprejeři svůj pomyslný ateliér.

Legální plocha pro graffiti v Pardubicích

„Když se tady dělá nějaká akce, tak se o to musí zažádat a oznámit průběh. Tím je pojištěné to, že sem nemůže kdokoliv kdykoliv přijít a dělat tady co chce,“ říká sprejer Josef Vrána. V jednom z podchodů pod železničním koridorem už je množství ploch, na kterých vznikla různobarevná graffiti.

Sprejeři ale mají také určité povinnosti, jako třeba uklidit po sobě. „Už několikrát jsme upozorňovali, že tady například nejsou odpadkové koše, což by nebylo na škodu. My si po sobě ale vždycky uklidíme,“ říká Vrána.

Sprejeři pověsili Pardubice na zeď, padlo 800 plechovek barvy

Sprejeři pomalovali víc než 500 metrů čtverečných

Obří obraz Pardubic vítá řidiče, kteří přijíždějí do krajského města ve směru od Sezemic. Kousek za kasárnami na Hůrkách se šedivá betonová zeď za týden proměnila k nepoznání. Služby města, kterým zeď patří, oslovily tři místní sprejery, daly jim základní téma výzdoby a dál už měli umělci v tvorbě volnou ruku.

Sprejeři teď od města dostali novu plochu, je to podchod u železničního přejezdu  v Dašické ulici. Autoři maleb mají sice svázané ruce, dohodu s městem ale respektují, radnice si od ní slibuje, že malování na zdi bude pod větší kontrolou.    

„My jsme se rozhodli jít cestou pozitivní motivace a s vírou v to, že oni si mezi sebou udělají pořádek a že ti staří mazáci ty mladší zklidní a že ta spolupráce bude fungovat. Po dvou letech té spolupráce mohu konstatovat, že se ta legální graffiti plocha osvědčila,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). S autory graffiti spolupracují  i technické služby města Pardubic, a radnice teď zvažuje, že je zapojí i do oslav osmičkových výročí.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio