Stále zbývá přes 10 tisíc nevyměněných řidičských průkazů

8. březen 2018 10:20

Skoro třinácti tisícům řidičů v Pardubickém kraji skončila loni platnost řidičského průkazu. O nové si zatím ale nezažádali. Riskují přitom i několikatisícovou pokutu.

V loňském roce totiž končila platnost průkazu rekordnímu množství lidí. Celorepublikově to byl skoro 1,2 milionu řidičů. Ne každý to ale stihl nebo si na to vzpomněl. Pokud to zjistí při silniční kontrole policie, motoristovi na místě hrozí pokuta až 2000 korun, ve správním řízení i vyšší.

Podle ministerstva dopravy víc než polovina ze zatím nevyměněných řidičáků patří lidem straších 61 let. Takže je prý i otázka, nakolik ještě mají vůbec zájem si o nový průkaz žádat.

Výměna je zdarma

Za výměnu se neplatí. Od podání žádost až do vydání nového průkazu to obvykle trvá kolem 20 dní. Existují ale dva případy, kdy je vydání zpoplatněné:

  1. Když by o průkaz člověk zažádal dřív, než tři měsíce před koncem platnosti, pak je poplatek 50 korun.
  2. Pokud člověk potřebuje řidičák rycheji, než je standardní doba vyhotovení tak je možné zaplatit 500 korun.

Další tisíce řidičů čeká výměna letos. Nebude jich tolik jako loni. Každopádně v roce 2018 se výměna průkazu týká v Pardubickém kraji celkem 33 tisíc lidí. Nejčastěji platnost končí v červenci, kdy je to přes 5000 a v srpnu, kdy je to přes 4000 průkazů.

Ministerstvo chystá změnu legislativy, kdy bude vyřízení řidičského oprávnění jednodušší. Od prvního července se změní legislativa, která umožní lidem o nové průkazy žádat i jinde, než jen na úřadě v místě trvalého bydliště, bude to možné na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Navíc už nebude potřeba ani pasová fotografie. Podobně jako u občanských průkazů totiž budou úředníci pořizovat fotky na místě.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio