„Stav vyžaduje okamžitou reakci.“ Pardubice zvažují nové posudky mostu Kpt. Bartoše

19. červenec 2022 06:22

Pardubice chtějí důkladně prověřit stav důležitého mostu Kapitána Bartoše přes řeku Labe. Kvůli jeho špatnému stavu na něm město nedávno omezilo dopravu. Vedení města zvažuje, že by nechalo udělat nový statický a dynamický posudek.

Při dynamickém posudku se most řízeně zatěžuje a měří se jeho reakce. Podle výsledků lze usoudit, v jakém stavu je konstrukce. Mostovka pochází z roku 1882. Most stál původně u zdymadla, později byl převezen na současné místo. „To, že ještě dnes funguje, je zázrak. Nikdy asi nebyl koncipovaný na to, že po něm budou jezdit taková vozidla jako dnes, bylo to vlastně mostní provizorium,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Nejde o havarijní stav, ale vyžaduje okamžitou reakci.
Petr Kvaš, náměstek primátora Pardubic

Pardubice od konce června zavedly na mostě další dopravní omezení. Nesmí tam jezdit vozidla o váze nad 3,5 tuny, od června platilo omezení nad 7,5 tuny. „Nejde o havarijní stav, ale vyžaduje okamžitou reakci. Jakmile budeme mít připravené všechny dokumenty, budu svolávat mimořádnou radu, kdy bychom chtěli zadat výběrové řízení na nezbytné opravy mostu, abychom si ho zachovali co nejdéle,“ plánuje Kvaš.

Most je důležitý i pro městskou hromadnou dopravu. V současnosti přes něj mohou jezdit osobní auta, vozy integrovaného záchranného systému a MHD, které mají výjimku.

Maximální povolená rychlost je 30 kilometrů v hodině. Vedle mostu je úzká lávka pro pěší a cyklisty, která byla ve špatném stavu, město už ji zabezpečilo a zprovoznilo v roce 2019.

Radnice v budoucnu musí rozhodnout, zda má smysl most opravit, nebo bude výhodnější postavit nový. Kromě mostu nechá radnice pro jistotu prověřit stav dalších lávek pro cyklisty. Pravidelná revize se bude týkat lávek v Rosicích nad Labem, u nadjezdu u rafinerie Paramo, v Černé za Bory nad silnící z Dašic nebo u zdymadla.

autoři: ba , pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související