Stavba obchvatu Chrudimi pokračuje podle plánu, hotovo bude letos

30. srpen 2021

Druhou část chrudimského obchvatu by měli stavbaři dokončit včas. Ještě na jaře hrozilo kvůli komplikacím několikaměsíční zpoždění, práce ale postupně zrychlily. Podle investora, kterým je Ředitelství silnic a dálnic, se tak řidiči po nové trase projedou ještě letos.

Posun je výrazný a je jasně vidět. Hotové jsou třeba hlavní mosty nad silnicí u Vlčnova a nad železnicí u Orle. Velká část trasy už je pod asfaltem, i když to jsou první podkladové vrstvy. Také jsou z větší části dokončené náspy, kde pokračují úpravy terénu.

Dělníci teď budou dál pokládat asfalt a ještě také není hotové napojení obchvatu na silnici I/37 u Slatiňan. Celý druhý úsek bude dlouhý víc než čtyři a půl kilometru.

Cena podle plánu

Kompletní obchvat Chrudimi bude hotový ještě letos. Dodavatelé sice upozorňovali na to, že stavbu zkomplikovala pandemie koronaviru a taky špatné počasí, kdy musely některé práce stát. A že oboje jsou věci, se kterými se nedalo dopředu počítat. Ředitelství silnic a dálnic jim pak termín prodloužilo o tři týdny. Investor ale počítá s tím, že obchvat bude v provozu na konci letošního roku, tedy skoro přesně dva roky po zahájení stavby.

Čtěte také

Nárůst ceny některých materiálů výslednou cenu neovlivní. Velmi zdražily některé základní věci, bez kterých stavět nejde - třeba beton, železo, nebo výrobky z oceli.

Firmy ale budou muset dodržet cenu, která je ve smlouvě. Zakázka na dokončení obchvatu Chrudimi byla vysoutěžená za 442 milionů korun. A podle vyjádření Ředitelství silnic a dálnic by se cena nijak měnit neměla.

Spustit audio

Související