Stavba protipovodňových opatření v Žamberku bude v červnu nejspíš pokračovat

16. březen 2018 10:30

Budování protipovodňových zdí v Žamberku bude pokračovat. Práce se zastavily loni na podzim, kdy vítězná stavební firma zkrachovala. Kolem Divoké Orlice tak zůstaly různé nedokončené větší i menší stavby.

Povodí Labe vypsalo zakázku na začátku března. Firmy teď mají měsíc na přihlášení. Pak bude následovat uzavření smluv. Pokud by se nevyskytly žádné výrazné komplikace, tak by vítěz soutěže mohl staveniště převzít letos v červnu.

Podle vyjádření státního podniku je dokončená zhruba jedna třetina z toho souboru staveb. Jsou to protipovodňové zdi na loukách, podél samotného toku Divoké Orlice, ale také dva poldry.

Zábrany naruby

Paradoxní je, že poté, co se práce zastavily, muselo se město zabývat tím, jak některé hráze v případě velké vody zničit. Na některých místech by totiž nedokončené protipovodňové zábrany zafungovaly přesně obráceně - velkou vodu by nesvedly zpět do koryta řeky, ale naopak by ji držely v obytných částech města.

Stavba protipovodňových opatření v Žamberku se zkomplikovala

Divoká Orlice na Havlíčkově nábřeží v Žamberku

Výstavba protipovodňových opatření v Žamberku i přes drobné komplikace pokračuje. Zábrany mají ochránit město před případnou velkou vodou z Divoké Orlice. Neměla by se tak opakovat situace z let 1997 nebo 2000, kdy byla část města pod vodou. Na projektu se vedle radnice podílí i Povodí Labe.

Oproti původním plánům nastaly v dokumentaci určité změny. Město si dalo několik dalších podmínek, které musí uchazeč při stavbě splnit. Tou asi nejvýraznější je, že na jednom z nábřeží vznikne pěší trasa, protože tam není možné postavit chodník. Bezprostředně na řeku totiž navazuje silnice a na ní zase domy. Další větší úpravy zatím plánované nejsou. Dokončení je zatím stále plánované do konce příštího roku, tedy roku 2019.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio