Stavba protipovodňových opatření v Žamberku pokračuje, hotovo má být v termínu

13. září 2018 14:27

V Žamberku opět naplno pokračuje stavba protipovodňových opatření. Práce se zastavily loni na podzim, kdy původní dodavatelská firma zkrachovala. Teď jsou práce znovu obnovené, projekt je ale nepatrně pozměněný.

Proti původním plánům se změnily drobnosti. Některým obyvatelům Žamberka totiž vadil počet pokácených stromů, které by musely stavbě ochranných opatření ustoupit. Aktivisté také nesouhlasili s množstvím náhradní výsadby, která byla podle nich minimální. Radnice s námitkami souhlasila a tak projekt změnila.

Ochrana Žamberku proti vodě: Stavební firma zkrachovala, hledá se nová

U Divoké Orlice v Žamberku vylévají betonovou protipovodňovou zeď

Nová protipovodňová opatření měla Žamberk ochránit před dvacetiletou vodou. Stavba za skoro sto milionů korun byla plánovaná a připravovaná dvacet let. Teď ale práce stojí. Povodí Labe totiž firmě vypovědělo smlouvu a aktuálně tak není nikdo, kdo by rozestavěné hráze a poldry dokončil.

V současné době ještě radnice jedná s majiteli pozemků, tak aby mohla postavit protipovodňová opatření jinde a nemusela kvůli tomu kácet osm vzrostlým lip na cestě od sokolovny k hlavní silnici číslo 11. Jestli se to povede, není zatím jasné, vedení města dál s majiteli pozemků vyjednává.

Nicméně změnou v projektu protipovodňových opatření také například je, že na pravém břehu Divoké Orlice by měla vzniknout zpevněná cesta.

Konec v termínu

Povodí Labe předpokládá, že i když se práce zdržely, mělo by být všechno hotové v původním termínu - do konce příštího roku. Jinak by totiž hrozilo, že by povodí mohlo přijít o dotace, které na stavbu získalo. Celkem by stavba protipovodňových opatření v Žamberku měla stát víc než 100 milionů korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související