Stavěli a bourali současně. V Lanškrouně mají novou polikliniku za 130 milionů

9. srpen 2022 15:15

Nová poliklinika v Lanškrouně je hotová. Vznikla na místě bývalého zdravotního střediska, které radnice nechala zbourat. Nabídne pacientům modernější zázemí, ale také nová oddělení. Radnice už novou budovu slavnostně představila veřejnosti a brzy zahájí plný provoz. Dělníci trvaly dva roky a dělníci je dokončili s předstihem.

Poliklinika se stavěla se na dvě etapy, aby bylo možné lépe zachovat provoz ordinací. Město za zdravotnické středisko zaplatilo 130,2 milionu korun.

„Moderní prostory nabízí vhodné zázemí pro ambulantní specialisty, kteří zde pod jednou střechou budou snadněji dosažitelní pro pacienty,“ řekl starosta Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).

Lidé si prohlédli novou polikliniku v Lanškrouně

O novém zdravotnickém středisku v Lanškrouně debatovali minimálně od roku 2010. Původně ho měla stavět soukromá firma, nakonec se pro zhotovení projektu rozhodla radnice. Připravovala ho od roku 2015. Poliklinika slouží obyvatelům města i lidem ze spádového okolí, což představuje asi 22 000 lidí.

Stěhování za běhu

Starou budovu v ulici Svatopluka Čecha stavební firma bourala na dvě etapy, na uvolněném místě pak stavěla nový objekt. Práce začaly v květnu 2020, první etapa byla hotová o rok později v červnu. Stavební práce na druhé etapě skončily letos v červenci.

Tvar nového objektu je obdobný jako původní budova se sedlovými střechami. Největší část prvního podzemního podlaží je určena pro parkování, zbývající části jsou využity pro technické zázemí budovy.

Budova nové polikliniky v Lanškrouně

Zdravotnické provozy jsou ve třech nadzemních podlažích. V podkroví jsou archivy a sklady. „Jednalo se o zdánlivě snadnou úlohu umístit na místě původní polikliniky budovu objemově a tvarově velmi podobnou. Ta ovšem musela odpovídat novým požadavkům na vnitřní uspořádání a vybavení," řekl Jiří Houda, hlavní inženýr projektu z architektonické a projekční společnosti Obermeyer Helika.

V poliklinice pacienti najdou pro ordinace praktických lékařů, neurologie, ORL, oční, logopedie, plicní, speciální rehabilitace nebo gynekologie, je tam i rentgenové pracoviště. Zatím tam neprovozuje praxi dětský lékař. „Lanškrounu dlouho chybí, ordinace je tam připravená,“ dodal Vetchý.

autoři: Barbora Soukupová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související