Stěny kostela v Dřítči mají nevšední výzdobu. Biblický Noe stojí vedle vojáka se samopalem

25. září 2018
Česko – země neznámá

Kostel v Dříteči na Pardubicku na první pohled působí jako obyčejný svatostánek. Takový, který má svou historii, ale klidně byste si ho mohli splést s jakýmkoli jiným kostelem. S jeho interiérem je to ale docela jinak. Když vejdete do kostela svatého Petra a Pavla v Dříteči, doslova užasnete. Uvnitř vás totiž na stěnách čeká novodobé umění. Fresky z 60. let minulého století.

Kostel svatého Petra a Pavla v Dřítči pochází z poloviny 14. století. Ovšem nejzajímavější na něm není jeho gotický sloh, ale interiérové novodobé umění. Fresky pardubického umělce Vojmíra Vokolka. Jsou na nich třeba Adam a Eva v halenách a vedle stavitele slavné archy Noa novodobí vojáci. 

Dnešní podoba kostela v Dřítči u Pardubic je částečně původní gotická, částečně barokní. Ze 14. století pochází třeba presbytář s gotickými okny a svatostánkem, který je zaklenutý klasickou křížovou klenbou. Z nejstarší doby zůstala také sakristie. Zbytek, tedy především hlavní loď kostela, je barokní. A právě v té je to, co dodnes rozděluje farníky i návštěvníky kostela. Jedni to považují za naprostý unikát, druzí tvrdí, že něco takového do kostela nepatří. Jsou to fresky z roku 1965.

Vokolkovy fresky jsou světový unikát

Jejich autorem je pardubický umělec, sochař, malíř, grafik a básník Vojmír Vokolek, jeden ze tří bratrů slavné umělecké a tiskařské rodiny Vokolků z Pardubic. Ti poté, co jim po znárodnění sebrali veškerý majetek, zůstali v nemilosti. A tak je vůbec s podivem, že se Vojmírovi, který byl také údajně anarchisticky smýšlející rebel, podařilo přesvědčit tehdejší vládnoucí garnituru, že vyzdobí svatostánky svými pracemi.

Začal s tím v roce 1958 a podařilo se mu svými freskami vymalovat deset kostelů na východě Čech. Ne všude se ale jeho dílo dochovalo, anebo přinejmenším ne v tak dobrém stavu jako v Dřítči. A právě tam se můžete od místních dozvědět, že musel udělat určité ústupky, aby mohl svou práci realizovat. Možná proto se na freskách vedle klasických biblických témat objevují vyobrazení související s “hesly” minulého režimu typu boj za mír.

Hlavní freska kostela sv. Petra a Pavla v Dřítči zobrazuje Noa a jeho syny při stavbě Archy. Velmi zvláště pak působí kolem nich stojící lidé různých ras ve spíše novodobém oblečení a hlavně vojáci v současných přilbách se samopaly. Nezvykle civilně vypadá i výjev na protější straně kostela, kde je Adam a Eva v ráji a Panna Marie s děťátkem. A i když fresky v dřítečském kostela určitě vzbuzují vášně a diskuze, je třeba uznat, že se jedná o něco výjimečného, co nemá nikde jinde ve světě obdoby.

autor: RUS
Spustit audio