Štěpán Domorád z Vrchlabí chce překonat nosičský rekord na Sněžku. Ten drží Zdeněk Pácha s 211 kily

16. srpen 2019 06:59

220, 230 nebo třeba i 250 kilogramů se podaří nosičům dopravit na vrchol Sněžky? Současný rekordman Zdeněk Pácha plánuje rekord navýšit a Štěpán Domorád, který držel rekord doposud, plánuje Páchu porazit.

Zdeňkovi Páchovi z Frýdecko-Místecka se podařilo od Slezského domu na vchol naší nejvyšší hory vynést 211 kilogramů. Náklad měl na speciálně upravené krosně z jasanového dřeva.

Čtěte také

A vrchlabský Štěpán Domorád držel rekord doposud. Koncem letošního července zdolal Sněžku se 170 kilogramy. Příští rok plánuje vynést víc.

„Čekal jsem, co to se mnou udělá. Ale jsem pevně rozhodnutý teď rok potrénovat a příští rok se tady pokusit rekord překonat," popsal své pocity Štěpán Domorád, když Zdeněk Pácha se třemi sudy došel na vrchol Sněžky.

Zdeněk Pácha si svým výkonem splnil sen:
„Já jsem to dělal i pro svůj dobrý pocit. Protože když jsem byl jako handicapovaný sportovec. V roce 2010 jsem vyhrál veškeré závody v republice a v roce 2011 jsem byl mrtvý muž, nemohl jsem ani 100 metrů uběhnout. A teď jsem zase zpátky. Takže to je něco neskutečného."

Cesta na nejvyšší českou horu

Štěpán, který Zdeňka při jeho výkonu doprovázel, si na Sněžce krosnu s jeho nákladem vyzkoušel. Dal si ji na záda a popošel několik kroků.
„Těžké to samozřejmě je. Ale tady jde o to, že každý šerpa si krosnu upravuje na své parametry. Pro mne nebyl zase tal velký problém to zvednout, ale spíš s tím potom balancovat. Kdybych to měl na své krosně, tak si myslím, že by se s tím po nějakém tréninku dalo chodit."

Součástí tréninku budou tři disciplíny

Ale přiznává, že musí ještě hodně potrénovat. Součástí tréninkového plánu prý budou tři disciplíny.
„Samotné chození s krosnou na zádech, potom nějaká kardioaktivita, kdy trénuji vytrvalost. Ideálně jsou v posilovně takzvané nekonečné schody, což je fantastické na tohle. A do třetice jde o to nabrat nějakou fyzickou sílu, to znamená trénink s činkami."

Nejlepší nosiči dokáží vynést na vrchol Sněžky před 200 kilogramů. Rekord nyní drží Zdeněk Pácha s 211 kilogramy

Zatím si Zdeněk netroufá odhadnout jakou zátěž bude schopen na naši nejvyšší horu vynést.
„Že bych ten rekord chtěl přetáhnout o mnoho, to asi ne. Takže 215, 220 kilogramů, když to bude reálné a když se mi bude dařit v tréninku a vydrží zdraví."

Důležité je jít s rozumem a odpočívat

Jenže trénovat chce i Zdeněk Pácha. Už teď prý ví, že by zvládnul unést podstatně víc.
„Buď čtyři menší bečky, to bude nějakých 230 či 228 kilogramů."

Čtěte také

Důležité je podle něj při výstupu odpočívat a jít rozumně.
„Tam vám nepomůže nic. Musíte zastavit takových 20 či 30 sekund počkat, dostat se z nejhoršího. A pak už to je o pohodě, nechat tělo, ať se z toho vyšťaví, ta kyselina mléčná. A potom za minutu můžete jít zase znovu."

Krize prý přišla těsně před cílem, kdy šel Zdeněk po velkých kamenech do strmého kopce.
„Nebyl kyslík, prostě chybí vám kyslík. Protože to je tak náročné, nesete svých 100 kilo plus nějakých 211. Takže dohromady 311 kilogramů. Když s tím balancujete, tak máte na jedné noze váhu tři metráky."

Komu se v příštím roce podaří rekord zlomit a kolik kilogramů vynese na Sněžku, na to si budeme muset počkat do příštího jara či léta.

Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku překonal 11. srpna 2019 česko-slovenský rekord ve vynesení nejtěžšího nákladu na Sněžku. Za tři hodiny a 27 minut zdolal 1888 metrů dlouhou cestu po Jubilejní cestě od Slezského domu na vrchol se zátěží 211 kilogramů. Předchozí rekord 170 kilogramů vytvořil letos 20. července Štěpán Domorád z Vrchlabí.

Spustit audio

Související