Stipendia a příspěvky pro sestry mají přitáhnout absolventy do krajských nemocnic

1. únor 2017

Pardubický kraj chce společně s pardubickou univerzitou přilákat do krajských nemocnic víc absolventů. V Pardubicích studují stovky budoucích zdravotních sester a záchranářů a většina z nich chodí na povinné praxe do pěti krajských nemocnic, ale jen zlomek v nich po studiu začne pracovat.

Změnit to mají nová stipendia pro studenty, ale také příspěvky pro zdravotní sestry, které je zaškolují.

„Ta práce je náročná jak psychicky, tak fyzicky. Kolikrát jsem chodila domů hodně vyčerpaná, někdy byly i slzy. To zažije, myslím, každá sestra, protože pacienti, prostředí, někdy i lékaři prostě vyčerpávají. Je to fyzické náročné, že se taháte s pacienty. Ještě přibylo spoustu papírování,“ vzpomíná Ivana Marková na svoji práci v Pardubické nemocnici.

90% absolventů do nemocnice nenastoupí

Vystudovala na Univerzitě Pardubice obor zdravotnický záchranář, půlku studia strávila na praxích v nemocnici a hned po škole tam nastoupila na urgentní příjem. Po dvou letech si ale našla jinou práci, která není v oboru. Není sama. Devět z deseti absolventů Fakulty zdravotnických studií hledá po získání titulu práci jinde než v krajských nemocnicích.

Kraj se proto chystá změnit situaci pomocí stipendií, jak vysvětluje radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr z ODS: „Pro získání absolventů naše nemocnice připravily studijní program, který nabízí studentům medicíny, zejména pro budoucí zdravotní sestry, měsíční finanční pobídky po určitou dobu jejich studia.“

Kraj chce současně přilepšit i zdravotníkům, kteří studenty na praxích zaučují. Měli by dostat k platu navíc speciální příspěvek, ten má přispět k jejich větší motivaci. Podle zkušeností bývalé záchranářky Ivany Markové některé sestry občas berou školení studentů na lehkou váhu.

„Některé sestry na nás na studenty pohlížely jako, že jsme taková levná pracovní síla. Na některých odděleních jsme se nedostali k žádným odborným výkonům, což si myslím, že je chyba,“ doplnila Marková.

Vystudované zdravotní sestry a záchranáři často také odcházejí z regionu do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ti, kteří dobře ovládají jazyky, potom míří za lepším platem i pracovními podmínkami do zahraničí. Krajské nemocnice se tak perou s tím, že čím větší je nedostatek personálu, tím hůř se jim mezi mladou generací hledají lidé ochotní sloužit přesčasy a směny navíc.

„My tou naší podporou výchovy dalších zdravotníků víceméně v čase doběhneme tento nedostatek, ale to není otázka letošního roku, to je otázka několika let až desítek let,“ dodává radní Valtr.

Nové motivační programy pro studenty zdravotnictví krajští radní projednají během března.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio