Sto let trampingu. Zámek v Cholticích jde na výročí od lesa

5. duben 2018

Skoro každý letos slaví sto let republiky. Výjimkou není ani choltický zámek. Než ale dojde na tohle jubileum, připomíná i méně známou stovku oblíbeného trampování.

„Je to totiž přesně sto let od vzniku první trampské osady. Proto zveme na výstavu věnovanou trampingu. Vernisáž bude v sobotu 7. dubna ve 14 hodin. Připravili jsme Trampský den s doprovodným programem. U ohně zahraje Tulák Chárlí z Prahy, vystoupí kapela Country Colaps. Své umění předvede trampský řezbář, nebude chybět týpí a trampské hry poznávací i dovednostní,“ říká kastelán Lukáš Rychtecký.

Trampské mobilní muzeum se na výstavě ukáže aspoň částečně. „Přizpůsobujeme se možnostem objednavatele. Celkově můžeme muzeum rozbalit na 200 metrů čtverečních. Jsou tam třeba exponáty trampských řezbářů, malířů. Nechybí ani trampské nádobí, expozice dýmek a podobně. Kompletně se muzeum ukáže v doprovodném programu 43. ročníku Festivalu trampských písní poslední víkend v květnu v Horním Jelení,“ doplňuje tramp Jiří Jedlička zvaný Fred.

Bude stálé muzeum? 

Pojízdné muzeum vzniklo v roce 2009 a od té doby uspořádalo přes 60 výstav. Teď se podle Jedličky uvažuje o vybudování stálého muzea trampingu v České Třebové. „Mělo by být živé a v přírodě. Pořádaly by se tam i doprovodné akce. Město má pro vznik takového muzea ideální podmínky, existuje vizuální představa. Zástupci města budou jednat na ministerstvu kultury o možnostech dotací. Příznivě je k tomu nakloněný taky Pardubický kraj.“

Pokud jde o výstavu mobilního muzea na zámku v Cholticích, tak ta bude přístupná od 7. dubna do 4. května ve středu, čtvrtek a pátek od 15 do 19 hodin, o víkendech pak od 10 do 16 hodin. „Zámek už zahájil sezónu, má normálně otevřeno na svých dvou klasických okruzích. Choltice jsou známé i krásným parkem a oborou,“ láká kastelán Rychtecký.

Trampské mobilní muzeum v Cholticích
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.