Sto metrů hluboký vrt přinese do vysokomýtských domácností kvalitní vodu

2. srpen 2015

Několik kilometrů za Vysokým Mýtem v oblasti zvané Pekla vyhloubili sto metrů hluboký vrt. Ten bude v budoucnu zásobovat domácnosti ve městě, ale i v přilehlých obcích vodou, která má hodnoty kojenecké vody.

Nový zdroj nahradí ten současný, ve kterém začaly přibývat dusičnany z okolních polí.

„Kvality vody nevím, jaké je. V Mýtě se vždy říkalo, že je voda dobrá. Pokud se má zlepšit kvalita vody, má se zlepšit zásobování regionu, tak jen podpoří tento plán. Pokud na to jsou peníze, tak ty peníze investovat smysluplně, což je zrovna pro lidi. Je to dobrý nápad,“ říká paní Hana Voříšková.

Nový vrt přinese kojeneckou vodu

Několik kilometrů za městem tedy vznikl nový hlubinný vrt. „Vysoké Mýto leží na vysokomýtské synklinále, což je taková hydrogeologická oblast. Je to přirozená akumulační zásobárna podzemních vod, za což jsme rádi. Je to taková konkurenční výhoda zejména v současné době, kdy je všude sucho a jsou problémy se zásobováním pitnou vodou,“ doplnil starosta František Jiraský.

A dodává, proč se rozhodli hledat další zdroj vody: „To rozhodnutí bylo celkem pragmatické. Stávající vrt, který je tady v sousedství v lokalitě Pekla, přestával vyhovovat svými parametry dodávané vody, proto jsme hledali nějaký nový zdroj, který by tyto parametry dlouhodobě splňoval. Podle všeho má vrt parametry kojenecké vody a nahradí ten zdroj, kde pomalu začalo docházet ke zvyšování hladiny dusičnanů.“

Voda z nového hlubinného vrtu by se měla dostat k lidem do konce letošního roku.

Čtěte také

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio