Stoletá lípa svobody v Přepychách je v dobré kondici, prohlédl ji arborista

5. září 2018 09:45

V Přepychách na Pardubicku mají strom svobody. Lípu, zasazenou v roce 1918, jako připomínku vzniku Československa. Nyní stoletý strom prohlédl arborista.

Vznik Československé republiky před 100 lety oslavovali tehdejší obyvatelé různě. Třeba i tím, že na památku nově vzniklého samostatného státu zasadili strom. Nadace Partnerství se teď rozhodla všechny tyto stromy zmapovat. Jeden je i v obci Přepychy na Pardubicku - před sto lety zasazená lípa srdčitá. Teď ji prohlédl arborista, aby vydržela i pro další generace.

Stromů svobody je po celé republice zatím zmapovaných asi 2800, nějaké ošetření potřebuje zlomek z nich. Lípu v Přepychách na Pardubicku prohlédl a ošetřil arborista Petr Ledvina.

Výstup zabere přibližně minutu

„Já na tom stromě po provedení prohlídky stavu stromu navrhuji optimální zásah. V tomto případě se jedná o kombinaci zdravotního a bezpečnostního řezu, takže se odstraní suché, poškozené, napadené větve. Nic víc na tom stromě už dělat nebudu, protože ta lípa je v dobrém stavu, takže stačí tenhle kosmetický zásah.“

Tichá bojovnice jako Strom roku? Bohdanečská lípa boduje silným příběhem

Koruna stromu chrání sochu sv. Jana Nepomuckého

Je sice jednou ze tří nejmladších finalistek ankety, ale klidně může porazit úctyhodné stoleté kmety. Lípa svobody z Lázní Bohdaneč pamatuje rok 1968. Její sázení provázelo naprosté utajení.

Lípa má asi 20 metrů, výstup arboristy trvá minutu a ošetření stromu přibližně dvě hodiny. S sebou má lezeckou výbavu, sedák, karabiny, lana a další bezpečnostní prvky. „Kdyby se mi něco stalo na výstupu, dole mám nainstalovaný spouštěcí systém. Třeba kdybych omdlel, vylítly včely nebo vosy. My jsme návštěvníci ve stromě. Kdyby vám někdo lezl do obýváku, tak na něj taky vyběhnete,“ směje se arborista.

Strom v Přepychách zasadily v roce 1918 dvě děti, tehdy desetiletá Anna Dontová a čtrnáctiletý Oldřich Bažant. Pod klenbou větví je zároveň pomník obyvatelům vesnice, kteří padli v 1. světové válce.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související