Stovka odevzdaných zbraní včetně protiletadlového kanónu. Končí zbraňová amnestie

20. červenec 2021 08:44

Za dva týdny končí takzvaná zbraňová amnestie. Během ní mohou lidé na policii přinést nelegálně držené zbraně a střelivo a vyhnout se tak případnému postihu za nedovolené ozbrojování.

Zbraňová amnestie začala 30. ledna, končí teď 31. července, v Pardubickém kraji zatím lidé přinesli 94 zbraní a víc než tři a půl tisíce kusů střeliva. Zbraňové amnestie bývaly už v minulosti a podle policistů se postupně počet odevzdaných věcí snižuje. Přesto se najdou zajímavé kousky. Letos třeba byl k amnestii v našem kraji přihlášený protiletadlový kanón, nebo třeba historické colty. V minulosti lidé přinesli i kulomety, granát apod.

Často prý lidé v tom mezidobí mezi amnestiemi zbraně třeba po někom zdědí, najdou to při likvidaci pozůstalosti nebo třeba při vyklízení nemovitostí a nevědí co s tím, protože třeba sami zbrojní průkaz nemají.

Jak se zbavit zbraně?

Pokud někdo chce amnestie využít, stačí přinést příslušné věci na policii. Samozřejmě pro zmíněný kanón si policisté zajeli do terénu. Nicméně každá zbraň se prověřuje, říká policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Každá zbraň, která se odevzdá, se prověřuje v centrálních databázích a v informačních systémech policie. My musíme prověřit, zda zbraň nebyla odcizena nebo po zbrani nebylo vyhlášeno pátrání nebo jestli s ní nebyl spáchán trestný čin.“

Pokud se ukáže, že je zbraň „čistá“,  zavolají policisté tomu, kdo ji přinesl, a zeptají se ho, co se zbraní chce dělat dál.

Chcete ji zpět?

Možnosti jsou tři. První je legalizace. Pokud dotyčný má potřebná povolení a zbrojní průkaz, slouží zbraňová amnestie z velké části právě jako nástroj pro legalizaci neregistrovaných zbraní. Druhou možností je prodej: pokud dotyčný nemá zbrojní průkaz, může ji prodat někomu, kdo zbrojní průkaz má, ale oba musí přijít na policii a obchod udělat tam. Třetí možností pak je, že dotyčný zbraň nechce a nechá ji policistům.

Pokud je to historický kousek, může ho nejdřív zkusit nabídnout muzeu - to se v minulosti tady v Pardubicích několikrát stalo, že historické kousky putovaly do Východočeského muzea - a pokud ani to nevyjde, propadá zbraň státu a míří na likvidaci.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související