Strážníci na sociální síti našli rodinu ztraceného muže z Bulharska

27. březen 2018 11:50

Pardubičtí strážníci mají za sebou neobvyklou pátrací akci. Snažili se zjistit totožnost cizince bez přístřeší. Muž, který denně zaměstnával strážníky, se vrátil do vlasti ke své rodině.

U bezdomovce se denně střídaly hlídky městské i státní policie, které ho opakovaně z místa vykazovaly a jeho ležení ve výklenku jednoho z panelových domů mu nechaly i několikrát odvézt k likvidaci. Muže vždy poučily o možnosti obrátit se na organizace, které pečují o osoby bez přístřeší, ale všechno bylo marné. Muž nechtěl komunikovat a byl úzkostný. Bál se lidí i jiného prostředí.

Strážníci měli pocit, že duševně není zcela v pořádku. Od ostatních bezdomovců se navíc lišil, nekonzumoval žádný alkohol a nekouřil. Do Pardubic se dostal na začátku ledna a v tu dobu už po něm byla sháňka jak v rodném Bulharsku, tak ho hledal i jeho kamarád z Plzně. O tom strážníci ale neměli ponětí.

Strážník pátral na sociálních sítích

Celou situaci, kromě mužova strachu komplikovala i skutečnost, že u sebe neměl žádné doklady. Přes cizineckou policii se podařila získat jeho totožnost a jeden ze strážníků se pustil do pátrání přes sociální sítě. Po nějaké době se podařilo objevit jeho švagrovou, která obratem zareagovala, že skutečně tohoto muže hledají.

Policii se přes rok nedaří identifikovat utonulou ženu z Pardubic, o pomoc žádá zubaře

viewimage_180217-151726_pla.jpg

Na konci loňského února našli policisté v Labi u pardubických zdymadel utonulou ženu, která ve vodě byla pravděpodobně dva až tři týdny. Totožnost ženy však i přes snahu kriminalistů zůstává neznámá. Proto se v sobotu obrátili na odbornou veřejnost z řad dentistů a laborantů, zda by podle rentgenového snímku chrupu nepoznali svůj zákrok, který v minulosti prováděli.

Druhý den se podařilo spojit s mužovou matkou a ta strážníkovi předala kontakt na kamaráda z Plzně, který urychleně do Pardubic přijel. Poprvé za necelé tři měsíce, kdy muže hlídky denně řešily, viděli strážníci úsměv na zarostlé tváři evidentně šťastného ztraceného muže. V přítomnosti kamaráda se rozpovídal, a popsal, co si prožíval během toulání po celé republice.

Šťastný návrat domů

Asistent prevence kriminality muži domluvil sprchu v nízkoprahovém centru, kde mu strážníci poskytli i čisté oblečení ze sbírky, aby mohl důstojně cestovat dál, teď už ve společnosti svého přítele.

Oba muži odjeli do Prahy, kde se ztracený muž setkal se svými rodiči. Po vystavení náhradních dokladů se všichni vrátili zpět do Bulharska.

autor: pta | zdroj: Městská policie Pardubice
Spustit audio