Strážníci v Heřmanově Městci a Hrochově Týnci poprvé vyráží do terénu

20. březen 2016

Na Chrudimsku začínají fungovat dvě nové městské policie. Uniformy a služební auta fasují strážníci v Hrochově Týnci a Heřmanově Městci. Jaké úkoly je čekají, proč se radnice rozhodly pořídit vlastní strážce pořádku?

Tento měsíc naskočili do služby strážníci v Hrochově Týnci a hned začali řešit problémy s řidiči, kteří špatně parkují. Problém je to například na hlavním průtahu městem, kde řidiči odstaví auto u velmi frekventované silnice a jsou si nakoupit.

Rajón hrochovotýneckých strážníků je ale poměrně velký, na provoz policie se totiž skládají i sousední obce - Rosice, Chroustovice a Chrast. Náplň práce je skutečná klasika - dopravní přestupky a případně potíže s výtržníky nebo vandaly.

Strážníci v Heřmanově Městci začínají v dubnu

V Heřmanově Městci právě vrcholí přípravy a start je naplánovaný na začátek dubna. Model městské policie se bude od předchozího docela výrazně lišit.

Radnice v Heřmanově Městci zatím nepočítá s tím, že by svoje strážníky půjčovala sousedům, měli by se soustředit výhradně na město a jeho místní části. A dost neobvyklé je i to, že nebudou vybavení střelnými zbraněmi - budou sloužit bez pistolí.

Původní scénář se ale trochu zkomplikoval - posádka měla mít pět členů, zatím se ale nepodařilo stav naplnit.

Dubnový termín přesto platí. Zatím ale ne nějaké pravidelné hlídky, protože chybí lidi. Do výběrového řízení se přihlásilo sice dost uchazečů, většina ale sítem neprošla a podmínky nesplnila. Heřmanův Městec proto vypíše na strážníky nový konkurz.

autor: kop
Spustit audio