Strkačka proleze všude. Kouř zase odhalí podvodníky

19. červen 2017

Aby voda mohla klidně odtékat, je důležité mít dobře vyčištěné a průchozí potrubí. Kanalizaci mohou ucpat nejen kořeny stromů, ale i zbytky jídel z drtiče. Dešťové vody se rozhodně nezbavujte.

Přípravků na propláchnutí odpadů existuje několik druhů. Biologické, které slouží na udržování odpadů a obsahují živé bakteriální kultury. Ty jsou vhodné na odbourávání mastnot a zápachů z kanalizace.“Dále máme chemické prostředky, které slouží k odstranění usazenin a k běžné údržbě,“ dodává Vladimír Vašíček ze společnosti VAK. Gumový zvon určitě pomůže vytáhnout nepořádek ze sifonu, případně k tomu slouží takzvané instalatérské péro.

Vážnější závadu odhalí kamery

V současné době už projektanti myslí na to, aby odpady, které vedou z domu, byly co nejkratší a bez větších záhybů. Důležitý je i spád potrubí. Jedině tak se předejte zbytečným usazeninám. Existuje revize kanalizace kamerou. „My na provozu máme velkou kameru, která prohlíží hlavní stoky a kanalizační přípojky. Tím se zjistí propady, nebo špatné potrubí. Pak ale existují i malé kamery, tak zvané strkačky, které dokážou prohlédnout vnitřní odpady,“ prozradil mistr provozu kanalizací Vladimír Vašíček.

Kanalizaci mohou ucpat i kořeny v zemi. Stromy si hledají vlhkost. Pokud je nějaké staré potrubí s netěsnými spoji, kořen si k němu cestu najde. Kořenový systém se pak rozroste a může kanalizaci ucpat.

Dešťová voda

Dešťovou vodu můžeme využít hlavně na zalévání zahrady, ale teď nově díky dotacím je užitečná i při splachování WC. V tomto případě je dobré myslet i na přečištění, aby do systému už přišla čistá voda.

Načerno napojená dešťová voda nebo objekty do kanalizace jsou odhalitelné. „Zjišťujeme to buď kamerou, kde vidíme napojení přípojek, které tam nemají být. Druhá cesta je, že pouštíme kouř do kanalizace, který potom stoupá z okapů nebo ze septiků, doplňuje Vašíček ze společnosti VAK Pardubice

Chrudimské vodárny hledají černé přípojky pomocí kouře
autor: RIH
Spustit audio