Stromky se dají sázet i v červnu. Skvělou pomůckou je plastová trubka, která poslouží hned dvakrát

29. květen 2021

Mnozí zahradníci doporučují sadit  stromky na zahradě na jaře, než začne vegetační sezóna  anebo na podzim, to aby mohl stromek na novém místě celou zimu odpočívat a připravovat se na jarní růst. Kdo to zatím nestihl, tak má možnost vysadit stromky i v červnu. 

Strom by ale měl růst v kontejneru, to aby se mu přesazováním nepoškodily kořeny. Tvrdí to vsetínský zahradník Petr Baďura a dodává, že takový stromeček nepotřebuje zmenšovat, zastřihávat korunku, a dokonce ještě i tento rok může rodit plody. Ne moc, ale ukáže, co umí a zahrádkář  z toho může mít radost. Stromeček v kontejneru vlastně dozrává a přesazení mu nevadí.

Jak ho zasadit? Jáma by měla být na všechny strany i do hloubky o dvacet centimetrů větší než kořenový bal.  Do jámy pak okolo kořenového balu dáte kompostovou výživnou zeminou. Nevhodný je čerstvý hnůj, to by kořeny pálilo.

Kořenový bal se před vložením do jámy musí narušit, aby se propojil s nasypanou zeminou. Některé kořenové baly se prodávají v jutě. Jsou to vyryté stromy z pole a jsou tak na pozdější zasazení také vhodné.

Někteří zahrádkáři dávají ke kořenům stromku plastovou trubku, pěti šesti centimetrový husí krk, který by měl patnáct centimetrů vyčnívat nad povrch zeminy. Jednat tak dostanete vodu přímo ke kořenům a nemusíte zalévat trávu v okolí stromku, a na druhé straně, když se zvedne vítr, tak se v trubce ozývá meluzína, hučení. Plaší to hryzce, myši i krtky. Dá se tak jednoduchým způsobem předejít ohrožení kořenového systému těmito nechtěnými podzemními likvidátory zahradníkova úspěšného díla.

autor: Artur Kubica
Spustit audio