Studenti z Lanškrouna připravují krávy na evropskou soutěž krásy

16. prosinec 2017 08:15

Studenti Střední zemědělské školy v Lanškrouně pečují o jalovice ve školním kravíně. Kromě vzhledu krav je důležitá taky jejich čistota.

Aby na čištění byla zvířata zvyklá, trénují čištění studenti několikrát týdně. „Nejdříve jalovice vyčistíme, očistí se hrubé nečistoty, těsně před výstavou je umyjeme vodou a šampónem,“ popisuje student Andrej Hliboký.

Středoškoláci z Lanškrouna vyrábí sýry ve vlastní mlékárně

Studentky střední zemědělské školy v Lanškrouně při výrobě sýrů

Studenti Střední zemědělské a veterinární školy Lanškroun se učí vyrábět sýry, tvaroh nebo jogurty. Nemusí kvůli tomu na praxi do některé z mlékáren, mají už svoji vlastní. Jde spíš o minimlékárnu, která zatím zásobuje jen školní bufet a jídelnu.

Kateřina Podzemná se stará o jednu z jalovic zhruba rok: „Hodnotí se hlavně rysy, ostrost, přesnost a je důležité, aby měla hlavu nahoře, protože jí to vylepší zadní linii, celou ji to urovná, hlava se vyrovná a všechno vynikne jak má. Důležitá je pomalá chůze, aby vynikly tvary nohou, jak se pohybuje, jak se nese.“

Studenti stráví přípravou jalovic několik dnů v týdnu: „Hlavně v úterý, když máme kroužek a scházíme se všichni a domlouváme se, to jsou dvě až tři hodiny. A pak chodí každý individuálně za svými zvířaty si je připravovat,“ říká další ze studentek, Andrea Piknová.

Evropská soutěž skotu se v italské Veroně chystá na přelomu ledna a února. Lanškrounskou střední školu tam budou reprezentovat čtyři studenti a dvě jalovice.

Studenti Střední zemědělské školy v Lanškrouně pečují o jalovice ve školním kravíně
autor: Josef Ženatý
Spustit audio