Sucho jako loni v červenci. Do některých obcí se vrací problém s nedostatkem vody

23. duben 2020 08:10

Mírná zima, nedostatek sněhu na horách a v posledních dnech i minimum srážek. Některé obce v Pardubickém kraji začínají mít problémy s nedostatkem pitné vody. Jsou to to vesnice, kde zatím není vodovod a studny vlivem současného počasí rychle vysychají.

„Ve srovnání s loňským rokem to vypadá tak, že situace, která je v tuto chvíli, byla obdobná loni v červnu a červenci, tedy v tom nejsušším a nejparnějším létě,“ říká starosta Rosic u Chrasti na Chrudimsku Zdeněk Volejník (za sdružení Pro Rosice společně).

Problémy s nedostatkem vody jsou hlavně v místní části Brčekoly, kam zatím nevede vodovod. „V současné době žije v Brčekolech kolem 120 lidí, naši zaměstnanci pravidelně zásobují kolem šesti, možná sedmi domácností pitnou vodou. Ostatní si to možná zařizují jinak a ještě si někteří obyvatelé Brčekol jezdí na obecní úřad sami pro vodu,“ říká starosta.

Vodovod jako vzdálený sen

Vodovod má obec naplánovaný a dokonce má už i stavební povolení. Problém jsou ale peníze. „Vodovod a kanalizace vyjde řádově na 40 milionů korun, takže pro obec naší velikosti je to bez dotací nemyslitelné.“

Čtěte také

Podobná je situace i v Jedousově na Pardubicku. Vodovod obec nemá a studny vysychají. „Ten problém letos bude asi katastrofální, mám obavu z toho, že spousta lidí bude bez vody i tak. My tady máme rybník a ta hladina už teď je katastrofální,“ říká starosta Jiří Kožený (sdružení Jedousov krásnější).

Vodovod obec bude stát kolem 35 milionů korun, to je víc než patnáctinásobek ročního rozpočtu celé obce. I tady jsou odkázaní na získání dotace. „My máme výhodu v tom, že to vodovodní potrubí, které se táhne v Cholticích, tak má dostatečnou kapacitu, aby naši obec mohlo zásobovat.“

Jak v Jedousově, tak i v Rosicích plánují, že by stavba vodovodu mohla začít nejdřív příští rok. Do té doby ale budou problémy s nedostatkem pitné vody přetrvávat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související