Šumavská kuchařka aneb Krásy Šumavy na talíři. Nová kniha receptů šéfkuchaře Radka Pálky je pokřtěna

30. září 2022

Když jsme s šéfkuchařem Radkem Pálkou křtili v rozhlasové kavárně jeho první knihu Śéfkuchařův deník, ani ve nu by nás nenapadlo, že poměrně brzy po první knize přijde na svět kniha další. Dnes posíláme do světa další knihu receptů a zajímavostí, ze kterých na nás dýchne Šumava. Aby ne, když je kniha nazvaná Šumavská kuchařka s podtitulem Krásy Šumavy na talíři. 

Šéfkuchař Radek Pálka každou recepturu obohacuje o několik zajímavostí a osobní zkušenosti. Postup přípravy popisuje srozumitelně i pro začátečníka a prozrazuje cenné šéfkuchařské fígle, aby vynikla chuť i vzhled pokrmů. Přitažlivě vypravená kniha dává prostor každému jídlu, jež doplňuje celostránková barevná fotografie.

Šumava byla knedlíková velmoc, v jedné německy psané kuchařce z roku 1880 je dokonce uvedeno hned 39 receptů na knedlíky.
Radek Pálka, šéfkuchař, autor Šumavské kuchařky

Už při prohlížení čtenář bezděčně naprázdno polyká, aby se pak co nejdříve pustil do přípravy některého z 54 úžasných pokrmů. Ti, kdo dosud neměli příležitost zavítat na Šumavu, se mohou seznámit s její neméně přitažlivou gastronomickou podobou. Dojmy jsou v obou případech nezapomenutelné!

Čtěte také

Víte například, co je vošouch neboli houbový bramborák, povidloň, šumavská zelnice, volarské koláčky nebo hromady knedlíků, protože právě Šumava je knedlíkovým rájem?

Pokud budete na Šumavě trávit dovolenou, rozhodně si tady nasbírejte houby, borůvky i mnoho úžasných zážitků. Jen prosíme o jediné. Buďte ohleduplní k šumavské přírodě, protože právě ta dodává Šumavě na kráse.

Šumavská kuchařka obsahuje recepty, kde se používají místní ingredience jako jsou houby, knedlíky, lesní ovoce, hutné polévky, ryby, vepřové i zvěřina. Spousta delikátních receptů na slaná i sladká jídla je doplněna úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám sbíhají sliny.

Čtěte také

„Šumava je v mnohém stejná a v mnohém zcela odlišná než ostatní části České republiky. Na jaře, a především o Velikonocích, na stolech nechyběly mazance, jidáše a velikonoční věnce pečené ve formách, a zejména nádivka s kopřivami, droby a masem z hlav jehňat, které se právě díky použitým surovinám říkalo hlavička. Dále se zde, a to nejen na jaře, jedlo klasické pečené vepřové s knedlíkem a hromadou zelí,“ říká Radek Pálka.

„V této knize knedlíkům věnuji poměrně hodně místa, a to jsem skutečně vybíral jen ty dle mého názoru největší pecky. Šumava však byla taková knedlíková velmoc, že dokonce v jedné německy psané kuchařce z roku 1880 je receptů na knedlíky uvedeno třicet devět. Od houskových, bramborových, kynutých a co já vím ještě jakých. No schválně, kolik knedlíků dokážete vyjmenovat a napočítat,“ usmívá se šéfkuchař Radek Pálka.

Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný, svébytný kus Česka. Kmotry nové knihy Radka Pálky se s šarmem sobě vlastním zhostili režisér a herec Tomáš Magnusek spolu s ředitelem Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice Jiřím Kánským.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.